>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Milošević: U ime žrtava moramo izgraditi bolje društvo

‘Naš zadatak nije samo da dolazimo ovdje svake godine, da obilježimo, da pamtimo. Naš zadatak je i da ne zlopamtimo, da ne upadnemo u spiralu mržnje, nego da se izdignemo iznad nje i da gradimo društvo tolerancije za one koji dolaze’, poručio je zastupnik Boris Milošević na komemoraciji u Veljunu

Parastosom za žrtve, koji je paroh Željko Vidaković služio uz državnu cestu DC-1 za Plitvice, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku Žrtvama ustaškog terora u Veljunu obilježena je 76. godišnjica ubojstva 525 stanovnika tog mjesta i okolnih sela.

Podsjetimo, ustaše su počinili ovaj zločin nepunih mjesec dana od uspostave NDH i tjedan dana nakon prvog masovnog zločina nad Srbima u Gudovcu kod Bjelovara. Zločin, koji je počinjen 6. maja 1941. godine, odnosno na Đurđevdan, ustaše su tumačili kao odmazdu zbog ubojstva hrvatske familije mlinara Jose Mravunca, koje su po tvrdnjama ustaša počinili Srbi. Kasnije je dokazano da su familiju Mravunac ubile same ustaše kako bi mogli započeti pogrom Srba.

- Narod nije vjerovao niti je mislio da će zločini biti tako okrutni, svirepi, sistematični i detaljni, a sve s namjerom da se zatre srpski rod. Zločin koji se ovdje dogodio su pokušali pravdati drugim zločinom. Zato su okupili ljude tražeći krivca i krivnju. Krivnju nisu utvrdili, krivca nisu pronašli, ali ljude su pobili. Njihova je krivnja bila ta što su Srbi, što su druge vjere i nacionalnosti - rekao je u subotu pred okupljenima saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

- Naš zadatak nije samo da dolazimo ovdje svake godine, da se okupljamo, da održimo pomen, da obilježimo, da pamtimo. Naš zadatak je i da ne zlopamtimo, da ne upadnemo u spiralu mržnje, nego da se izdignemo iznad nje, da gradimo društvo tolerancije, dijaloga i bolje budućnosti za one koji dolaze. Naš zadatak je da izgradimo bolje društvo, jer to traže ove žrtve od nas - rekao je Milošević i podsjetio da je ustaški prijeki sud ovaj zločin proveo pod geslom ‘Za dom spremni’.

- Svi revizionisti ovoga svijeta i nikakva povjerenstva ne mogu relativizirati taj zločin. Moraju dobro znati da ne mogu izbrisati ove žrtve. Pozdrav ‘Za dom spremni’ u današnjem, demokratskom društvu ne može dobiti nikakav legitimitet. To je geslo zločinačke države - zaključio je Milošević.

Komemoraciji su prisustvovali potomci žrtava, antifašisti i pripadnici srpske zajednice iz Krnjaka, Vojnića, Karlovca, Zagreba i Rijeke, vodstvo općine Krnjak, dožupan Siniša Ljubojević i koordinator za manjinska vijeća u SNV-u Rade Kosanović. Tatjana Vujičić Vlačić, čijih je više članova familije stradalo u ovom zločinu, pročitala je svoj rad, svojevrsnu familijarnu biografiju pod naslovom ‘Crna boja rupca moje babe Draginje’. Najavila je i skorašnje postavljanje 17 ploča na veljunski spomenik čime bi obnova bila završena nakon devastacije i krađe brončanih ploča prije nekoliko godina.

1/1