Novosti

Politika

Ministarstvo eugenike

Nastavljaju se skandali u resoru znanosti i obrazovanja: Kako da ministar Pavo Barišić sankcionira državnog tajnika Matka Glunčića, a da ostavku najprije ne potpiše sebi?

881k6b3x9n5h80gv7cy1p900tzd

Ministar Pavo Barišić (desno) očinski kori nestašnog Matka Glunčića  (foto Patrik Macek/PIXSELL)

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja uspjeli su proizvesti novi skandal, a bez ikakvih sankcija. Sve je počelo nedjeljnim gostovanjem državnog tajnika Matka Glunčića u emisiji TNT televizije N1 u kojoj je izjavio da su rezultati PISA istraživanja loši jer su u Hrvatskoj ‘u statistiku ušla djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine’, dok su ‘u nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu’. Burne reakcije preplavile su društvene mreže, a zahtjevi za njegovom ostavkom stizali su u velikom broju.

Glunčićeve diskriminatorne izjave potom je demantirala voditeljica PISA projekta u Hrvatskoj Michelle Braš Roth, koja je objasnila da ‘u nijednom dosad provedenom PISA ciklusu u Hrvatskoj nisu uključene škole u kojima se učenici školuju na jeziku nacionalnih manjina kao ni učenici koji se školuju u školama za djecu s posebnim obrazovnim potrebama’. Sanaciju štete Glunčić je istog dana pokušao izvesti gostujući na HRT-u, najprije tvrdeći da se radilo o ‘nenamjernoj grešci’, a dio je prebacio na one koji su tobože pogrešno protumačili njegove riječi. U drugom pokušaju isprike ponovio je da je riječ o nenamjernoj grešci, uz dodatak da ‘to ne umanjuje nepromišljenost izjave, pa se ovom prilikom još jednom ispričavam cjelokupnoj javnosti ako sam svojom izjavom nekoga uvrijedio’ i da mu ‘nije bila namjera nikoga diskriminirati niti isticati u negativnom kontekstu’. No reakcije se nisu stišavale.

Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, u izjavi za tportal nazvao je Glunčićeve riječi nedopustivima jer je to Ministarstvo ‘posljednje iz čijih bi se redova trebale širiti predrasude, stereotipi, šovinizam i indirektna eugeničnost ili eugenika’. SDP-ova Sabina Glasovac Glunčićevu izjavu je nazvala ‘sramotnom, nemoralnom i diskriminatornom’ te zatražila njegovu smjenu, u čemu je podršku dobila od HNS-a. Stranka Pametno je slučaj državnog tajnika prijavila pravobraniteljici za djecu. Za ‘Novosti’ je izjave državnog tajnika komentirala izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja Eli Pijaca Plavšić, koja kaže da je javnost adekvatno reagirala zahtjevom za tajnikovom smjenom.

- Ovdje nije stvar u lapsusu, nego u tome da gospodin Glunčić, nažalost, ne razumije kako pozicija s koje dolazi zahtijeva odgovornost za izgovoreno u javnom prostoru, da za ono što tvrdimo moramo imati dokaze i da moramo posjedovati određena znanja. Bojim se da on nije dovoljno svjestan odgovornosti pozicije državnog tajnika u ovom izuzetno važnom sektoru - kaže Pijaca Plavšić.

Za nju, ovaj je slučaj još jedan pokazatelj da ni ovoj Vladi obrazovanje nije prioritet.

- Žalosno je da najvažnijim sektorom za socijalni i gospodarski razvoj ove zemlje upravlja čovjek izrazito diskriminatornih stavova i čovjek koji ne razumije najbolje obrazovne procese i nije dovoljno informiran o njima. To još jednom pokazuje kako ovoj, kao ni prethodnim Vladama, obrazovanje nije nikakav prioritet, jer da jest, onda bi puno pažljivije birali osobe na tako odgovornim pozicijama - zaključuje Pijaca Plavšić.

Glunčić je još u nedjelju obznanio da je upoznao resornog ministra Pavu Barišića s izjavama koje je dao i upozorio ga da ‘bude spreman na medijsku pompu koja će se sada dogoditi’. Nakon optužbi za plagijat i brojnih drugih afera koje se vezuju uz njegovo ime, ‘medijska pompa’ Barišiću nije ništa novo, a potpuni izostanak reakcije i sankcija za podređenog mu Glunčića, nažalost, potpuno su logični. Kako da naime sankcionira Glunčića, a da ostavku najprije ne potpiše sebi?

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više