Novosti

Politika

Zbog sukoba interesa Glunčić istupa iz Fizikalnog društva

Nakon objave teksta u Novostima iz Hrvatskog fizikalnog društva tvrde da je državni tajnik Matko Glunčić podnio zahtjev za razrješenjem iz članstva u njihovom upravnom odboru. Međutim, odluke o financiranju toga društva već je donio

Pp3vsm7xydow9pcvzekwnzaby22

Matko Glunčić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon objave teksta u Novostima o sukobima interesa ministra Pave Barišića i državnog tajnika Matka Glunčića zbog dodjele proračunskih sredstava udrugama, časopisima i skupovima s kojima su osobno povezani, SDP je Barišića prijavio Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, a doznaje se i da državni tajnik Glunčić odlazi iz članstva upravnog odbora Hrvatskog fizikalnog društva.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Glunčić je zbog potencijalnog sukoba interesa zahtjev za razrješenjem podnio već 15. siječnja. U razgovoru za Novosti to je potvrdio Denis Sunko, predsjednik Hrvatskog fizikalnog društva. Kako kaže, Glunčić je predao pisani zahtjev za razrješenjem te dodaje da će se u članstvu upravnog odbora nalaziti i dalje, i to minimalno do početka veljače kada bi na sjednici upravnog odbora trebao biti prihvaćen zahtjev za razrješenjem. Međutim, sporne odluke o financiranju Glunčić je potpisao prije 15. siječnja.

Predsjednik Hrvatskog fizikalnog društva u razgovoru je ustrajao u tvrdnji da pogodovanja u slučaju dodjele sredstava njegovom društvu nije bilo.

- Ta rasprava je za mene, kako bi matematičari rekli, rasprava o praznom skupu. Vi raspravljate o formi sukoba interesa, a ta forma nema sadržaja u ovom slučaju - rekao je Sunko za Novosti.

Iako smo ga upozorili da je Glunčić navodni zahtjev za razrješenjem podnio nakon dodijeljenih sredstava, Sunko je nastavio braniti postupke Glunčića i Barišića. Pri tome je koristio iste argumente kao i ministar Barišić, koji tvrdi da su odluke potpisane temeljem prijedloga za to zaduženih povjerenstava. A osim slične argumentacije, Sunka s Barišićem povezuje i članstvo u Klubu hrvatskih humboldtovaca, odnosno društvu kojemu je Barišić sve do kraja studenog 2016. godine bio predsjednik i kojemu je kao ministar dodijelio potporu. Sunko nam je u razgovoru nastavio objašnjavati kako su, ‘povijesno gledano’, društva koja se bave različitim granama prirodnih znanosti iz godine u godinu dobivala sličan iznos sredstava.

Upitan zbog čega je Matematičko-fizički list, koji izdaje Hrvatsko fizikalno društvo, nakon četiri godine ostvario najveću potporu baš sada, Sunko nam je odgovorio da Hrvatsko fizikalno društvo u tom listu nema ključnu ulogu.

- To nije čak niti naš časopis. To je časopis koji izdajemo zajedno s matematičarima i de facto oni drže uredništvo. Može se konstruirati što god hoćete, ali je pitanje što je forma, a što sadržaj. Ne kažem da političku optiku treba podcjenjivati, samo kažem da se ne bavim s politikom s obzirom da nisam političar – kazao nam je Sunko, koji cijelu raspravu o sukobu interesa naziva ‘magijskom’.

- Nitko nije napravio ništa krivo. To je jednostavno prazna rasprava, potpuno prazna – tvrdi Sunko.

Podsjećamo, Glunčić je 5. prosinca potpisao Odluku o financijskoj potpori radu znanstvenih i znanstvenostručnih udruga u 2016. godini kojom je Barišićevo ministarstvo dodijelio 22.350 kuna Hrvatskom fizikalnom društvu. Tu odluku Glunčić je potpisao u vrijeme kada je Hrvatsko fizikalno društvo pripremalo izbornu skupštinu na kojoj se on kandidirao za člana njegova upravnog odbora. Štoviše, 14. prosinca, samo dan prije izborne skupštine društva u čiji će upravni odbor zasjesti, Glunčić je potpisao i Odluku o financijskoj potpori znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2016. godini. Tom odlukom Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je 68.923 kune Matematičko-fizičkom listu koji izdaje Glunčićevo Hrvatsko fizikalno društvo, što je najveći iznos koji je taj časopis dobio u posljednje četiri godine. Skupština društva održana je 15. prosinca, samo deset dana nakon što mu je Glunčić odobrio sredstva, a na njoj je i izabran u upravni odbor.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više