Novosti

Kronika

Monodrama o Diani

Predstavom započelo kulturno djelovanje kulturnog udruženja u Dalju: Predstavu je organizovalo Udruženje ‘Đorđe Ocić’ u ‘avliji’ rodne kuće književnika

Pzdoiui5zsxq9li3l2emu6c9i8i

Jelena Puzić u glavnoj ulozi

Nesvakidašnji kulturni događaj odigrao se prošle subote uveče u Dalju. Glumica Jelena Puzić i pijanistkinja Sonja Lukić izvele su predstavu ‘Pu, spas za sve nas!’ (uzvik u dječjoj igri žmurke, kojim jedan od igrača spasava ostale). Riječ je o monodrami po motivima Dnevnika Diane Budisavljević, prema kojima je Nina Džuver napisala tekst, a osim što glumi, Jelena Puzić je monodramu osmislila i režirala.

Predstavu je organizovalo Udruženje ‘Đorđe Ocić’ za publiku erdabovskog kraja (Erdabovo = Erdut + Dalj + Borovo + Vukovar), u originalnom prostoru ‘avlije’ rodne kuće književnika po kome je udruženje i dobilo ime. Na sceni verande program je započet uvodnom riječju Aleksandra Ilinčića, člana Upravnog odbora Udruženja, koji je iznio razloge njegovog osnivanja. Potom se publici obratila Dejana Ocić, predsjednica, koja je ispred Udruženja potpisala Protokol o saradnji sa Zadužbinom ‘Žarko Vidović’ iz Beograda. Poslije svečanog potpisivanja, upravnik Zadužbine Miloš Tutuš detaljnije je objasnio vezu između Đorđa Ocića (1934 – 2008) i Žarka Vidovića (1921 – 2016), naglašavajući da su njih dvojica bili bliski prijatelji i saradnici. Počasni gost predstave bio je bivše dete-logoraš Milorad Jandrić.

Iz te svoje rodne kuće, u kojoj je predstava održana, Đorđe Ocić je kao osmogodišnjak odveden u ustaški sabirni centar, a njegov potonji učitelj i prijatelj Vidović preživio je Jasenovac jer je iz njega transportovan za norveški logor. Upravo to je bio jedan od glavnih razloga da tom važnom temom borbe dobra i zla bude otvoren program kulturnih dešavanja koje Udruženje namjerava i dalje organizovati. Interesovanje publike bilo je veliko, a njihovi utisci izuzetno su duboki i snažni, što ukazuje na potrebu ljudi ovog kraja za kulturnim sadržajima.

Sutradan, u nedjelju, predstavnici Udruženja i Zadužbine otputovali su za Jasenovac, gdje su prisustvovali osvećenju spomen-ploče Žarku Vidoviću, prilog Zadužbine, i pomenu Svetim novomučenicima jasenovačkim, da bi nastavili put ka Pakracu, gdje su obišli Vladičanski dvor i dragocjenu pakračku biblioteku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više