>

novosti logo

Društvo Društvo

Mrzilačka liga prvaka

Aktivisti i novinari pratili diskriminatorno i stereotipno izražavanje u javnim glasilima: Nevladina organizacija GONG označila je portal Dnevno.hr predvodnikom govora mržnje među medijima

Prema istraživanju koje je 2015. i 2016. godine provela nevladina organizacija GONG, najviše govora mržnje proizvodi portal Dnevno.hr, dok su TV emisije Bujica i Markov trg dale najviše prostora povijesnom revizionizmu.

- Pratili smo elektroničke i tiskane medije na osnovi definicija govora mržnje, diskriminatornog i stereotipizirajućeg govora - rekao je za Novosti Dražen Hoffmann iz GONG-a, voditelj tima projekta u kojem su uz istraživače volontere sudjelovali brojni novinari i aktivisti. Uz srednjostrujaške medije pratilo se i one poznate po zastupanju diskriminatornih stavova, a izvještaji su rađeni na mjesečnoj bazi.

- Mnogi mediji pokazuju manju ili veću mjeru zadrške kad se radi o pitanjima nacionalnih manjina, prava LGBT osoba te izbjeglica i migranata, ali Dnevno.hr odskače kao medij koji se nije libi ići s medijskim objavama koje izazivaju stigmatizaciju, potiču ili opravdavaju diskriminaciju prema ranjivim društvenim skupinama - rekao je Hoffmann.

- Mainstream mediji se znaju oportunistički okoristiti atmosferom panike ili nabrušenom atmosferom, kao u vrijeme izbjegličke krize da bi, koketirajući sa stereotipima, podigli tiraž i posezali za senzacionalističkim naslovima, ali malo njih postupa tako da otvoreno koriste stereotipe i diskriminaciju - rekao je naš sugovornik.

Radikalno desne, pogromaški nastrojene emisije Markov trg i Bujica na Z1 televiziji velik su prostor dale afirmaciji simbolike ustaškog režima, uglavnom kroz usta gostiju bez reakcije voditelja.

- Te su emisije dale pravo građanstva afirmaciji antimanjinskih stavova prema Srbima u Hrvatskoj - rekao je Hoffmann, podsjetivši na šovinistički ispad Marka Juriča, kad je Z1 bilo zabranjeno emitiranje tri dana. Ima i slučajeva kolumni na drugim internetskim portalima s pozivima na diskriminatoran tretman Srba u Hrvatskoj.

Osim sadržaja u medijima, u izvještaj GONG-a su uvršteni istupi osoba koje su svojim javnim govorom doprinijele atmosferi netrpeljivosti prema različitostima i iznosile diskriminatorne ideje.

- Primjer su izjave Kolinde Grabar-Kitarović da su ljudskopravaški aktivisti sami krivi za ono što im se događa ili da, tko se ne osjeća sigurno, može otići negdje gdje će se osjećati sigurnije. U istraživanju smo htjeli dati argumentaciju zašto je nešto problematično, ali i potaknuti institucije da reagiraju na takve istupe - rekao je aktivist GONG-a.

Na pitanje hoće li projekt biti nastavljen, odgovara da to zavisi od ljudskih i financijskih resursa. Poziva novinare i aktiviste koji otkriju govor mržnje da kontaktiraju s GONG-om ili da slučajeve prijave na stranici www.dostajemrznje.org. Postoje i druge neobične pojave.

- Elektronski mediji za sadržaj odgovaraju Vijeću za elektroničke medije, ali samo ako su u upisniku. Neki portali kao što je Hop.hr odbijaju ući u upisnik i deklarirati se kao elektronička publikacija, što im daje prostor slobode da objavljuju što im padne na pamet. Tako zbog nekih formalnih okolnosti izmiču regulatoru, ali zapravo trebate odvagnuti koliko daleko u praćenju želite ići u internetsku kaljužu - rekao je Hoffmann.

Za komentar ovog istraživanja smo pitali i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića.

- HND prati govor mržnje u medijima i netolerantan govor. Vrlo često javno upozoravamo koliko je to opasno, ne samo po medije i manjine, nego za društvo u cijelosti. Rezultati istraživanja pokazali su da smo u pravu i točno je da redakcije sebi dopuštaju netolerantan govor. Govora mržnje u Hrvatskoj je i previše. Mediji su odraz i društva u kojem ima netolerancije, a koju dodatno generiraju. Dobro je bar to da su u velikoj mjeri ukinuti anonimni komentari po tekstovima jer su mnogi, zaštićeni anonimnošću, izbacivali svoje frustracije, a da nisu ni čitali tekst - zaključio je predsjednik HND-a.

1/1