>

novosti logo

Piše R. I.

Muftija Hasanović: Iznesene su pogrešne kvalifikacije

Okarakterizirati napade na Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske je neutemeljeno i štetno, navodi se u priopćenju Islamske zajednice u Hrvatskoj

Islamska zajednica u Hrvatskoj oglasila se povodom događaja koje su pojedini članovi te zajednice doživjeli kao napad na Hasanbegovića na temelju njegove vjerske pripadnosti. Priopćenje kojeg potpisuje predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović prenosimo u cijelosti:

Tjednima traju prepucavanja putem medija o jednom čovjeku, članu Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji je kod formiranja aktualne Vlade, imenovan ministrom kulture. Nije teško naslutiti da se radi o dr. Zlatku Hasanbegoviću.

Ono što je u početku bila kvalifikacija političkog nadmetanja, u kojemu su izneseni vrlo oštri stavovi i kritike spram dr. Hasanbegovića, pojedini unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj doživjeli su to kao napad na dr. Hasanbegovića na temelju njegove vjerske pripadnosti te su s tim u vezi ovo pitanje tretirali na neprimjeren način i na neprimjerenom mjestu, a iznesene su i pogrešne kvalifikacije.

Vođeni idejom razvoja dobrih odnosa u društvu, širenja dobra, a odvraćanja od zla što je temeljna zadaća Islamske zajednice u Hrvatskoj, uzimajući u obzir poštivanja nepristrasnosti i političke neutralnosti primarno zbog navedenog poslanja Zajednice, ali i poštivajući raznolikost mišljenja i osobnih političkih i inih preferencija samih članova naše zajednice donosimo priopćenje u konkretnom slučaju dr. Hasanbegovića kako bismo upoznali javnost, ali i medije sa službenim stavom:

Službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj, o nekom pitanju, može donijeti isključivo Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj ili neka druga osoba unutar Zajednice isključivo temeljem odobrenja predsjednika Mešihata/muftije.

Stavovi izrečeni na hutbi u petak 12.2.2016. u Islamskom centru Zagreb ne predstavljaju službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj već osobni stav prema očitovanju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb hafiza Aziz ef. Alilija. Također, stavovi i mišljenja, koje su prenijeli mediji, a izrekli su ih pojedini članovi naše zajednice, predstavljaju njihova osobna mišljenja i nisu izneseni s naslova funkcije koju obnašaju u Zajednici.Islamska zajednica se bavi isključivo pitanjima vjere i promicanjem univerzalnih vrijednosti. Baštineći dobru praksu svoga prethodnika muftije Ševke ef. Omerbašića kao i njegovo stajalište da je uplitanje vjere u sferu političkog života i obratno donosi najviše štete vjerskoj zajednici zadržavamo načelo nemiješanja u procese donošenja političkih odluka.

Okarakterizirati napade na dr. Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske je neutemeljeno i štetno, te kao takvo uvlači Zajednicu u proces politizacije i podjela što je nedopustivo. Da je kojim slučajem bilo elemenata islamofobnog ili antiislamskog pristupa problematiziranju tematike postavljenja ministra Hasanbegovića, Islamska zajednica bi se javno po tom pitanju oglasila.

Uzimajući u obzir i činjenicu da unutar društva i Zajednice postoje oni koji podržavaju kao i oni koji ne podržavaju dr. Hasanbegovića, a radi se o političkom i pitanju propitivanja ideološkog usmjerenja, te imajući u vidu da se ova pitanja ne tiču vjerske zajednice kao takve, Zajednica se po ovom ne smije i neće odrediti.

Pored Islamske zajednice u Hrvatskoj koja okuplja sve muslimane u Republici Hrvatskoj, muslimani su organizirani i kroz razne političke stranke i druge udruge, koje su u ovom slučaju pozvane, ukoliko ima potrebe, iznijeti svoj stav. U protivnom, članovi Islamske zajednice u Hrvatskoj se svode samo na vjersku skupinu, zanemarujući njihove druge identitete.

Islamska zajednica u Hrvatskoj je bila i ostat će ujedinjujući i integrativni čimbenik u hrvatskom društvu te će se i dalje zalagati za razvoj dobrih odnosa, suživota i tolerancije, međureligijskog dijaloga te promicanja univerzalnih vrijednosti uopće.

O dr. Zlatku Hasanbegoviću

Dr. Hasanbegović je dobro poznat zagrebačkom džematu u najpozitivnijem smislu kao izuzetna osoba, samozatajna, nenametljiva, srdačna i pristupačna i priznati znanstvenik. Međutim, isto tako s pogledima dr. Hasanbegovića i kvalifikacijama povijesnih događaja se ne slažu svi, kao što je to inače slučaj kada su u pitanju mišljenja. Naravno, svakom normalnom čovjeku je žao kada osjeti da se nekoga proganja i iznadprosječno tretira na negativan način. I ovdje zapravo priča bi trebala završiti kada je u pitanju odnos i poveznica dr. Hasanbegovića i Islamske zajednice u Hrvatskoj kada je u pitanju njegov trenutni status u medijskom i političkom prostoru, a koji je posljedica njegova ideološkog usmjerenja.

1/1