Novosti

Društvo

Muke po agenciji

Širenje koronavirusa upravo je ona vrsta krize zbog koje je Europska unija 2005. osnovala Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. No ta se agencija našla na meti kritika jer još uvijek nije ponudila odgovor na aktualnu pandemiju

Large masa internac

Širenje koronavirusa upravo je ona vrsta krize zbog koje je Europska unija 2005. osnovala Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). No ta se agencija našla na meti kritika jer još uvijek nije ponudila odgovor na aktualnu pandemiju. Nacionalne ekonomije teško su pogođene, virusom se zarazilo više od 3,8 milijuna građana Unije, od Covida-19 je umrlo njih više od 190.000, a europske zemlje ne uspijevaju domisliti zajednički odgovor na nastalu situaciju. EU parlament je u početku želio stvoriti moćnu agenciju, ali Europska komisija je željela da ona funkcionira isključivo kao znanstvena institucija pod kontrolom Bruxellesa. Osim toga, zemlje poput Velike Britanije i Njemačke nisu željele da odluke ECDC-a imaju veću snagu od onih nacionalnih. Na kraju je stvorena agencija po uzoru na američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, ali s daleko manjim proračunom i ograničenim ovlastima.

Kritičari tvrde da ECDC nudi samo znanstvene analize bez primjenjivih uputa. Nema vidljivost, njegovi stručnjaci se ne obraćaju građanima i nisu se nametnuli kao autoriteti čije upute treba slijediti, piše portal Politico. Zamjeraju mu i što nije na vrijeme napravio popis zemalja čiji su građani mogli doći u EU za vrijeme ljetnog popuštanja epidemioloških mjera. Andrea Ammon, direktorica ECDC-a, tvrdi da je ključni problem agencije taj što ne dobiva na vrijeme potrebne podatke od zemalja EU-a i što su oni često metodološki neusklađeni. Sve to, ističe Ammon, otežava stvaranje procjene utjecaja virusa na europsko stanovništvo.

Uslijed rasta broja zaraženih koronavirusom, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen traži osnaživanje ECDC-a, a francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel smatraju da bi ta agencija trebala imati veću ulogu u koordinaciji zemalja EU-a. No to iziskuje prilagodbe pravne i političke prirode te veći budžet. Von der Leyen stoga najavljuje osnivanje nove agencije po uzoru na američku Biomedicinsku upravu za napredna istraživanja i razvoj, koja bi u izvanrednim situacijama financirala istraživanja i osiguravala nabavu lijekova. Još nije poznato kako će ona funkcionirati, no jasno je da će za nju trebati još europskog novca.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više