Novosti

Politika

Multikulti Zrinjevac + FOTOGALERIJA

Nacionalne manjine koje žive i djeluju u Zagrebu su se nošnjama, pjesmom, plesom i delicijama šesti put predstavile svojim sugrađanima u centralnom gradskom parku

Nacionalne manjine koje žive i djeluju u Zagrebu su se nošnjama, pjesmom, plesom i delicijama šesti put predstavile svojim sugrađanima. Na skupu, koji je održan u centralnom gradskom parku Zrinjevac, okupljenima se obratio predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, koji je podsjetio na historijski doprinos manjina razvoju grada, dok je gradonačelnik Milan Bandić rekao da je tokom godina u gradu realiziran veliki broj projekata.

- Još je važnije da smo stvorili multikulturni, multietnički i multikonfesionalni grad pa od nas mogu učiti moje kolege iz drugih gradova u Evropi - rekao je Bandić.

Govor je održao i predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina grada Zagreba i predsjednik crnogorskog manjinskog vijeća Dušan Mišković. Rekao je da su zagrebačke vlasti najviše od svih u Hrvatskoj primijenile Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

- Dobro je što su se pripadnici manjina, kojih je u gradu oko šest posto, stopili s gradom i prirodno je da se prilagode većini. Međutim, za Zagrebu je karakteristično da većina ne predstavlja kočnicu koja bi manjinama sprečavala iskazivanje svojih posebnosti - rekao je Mišković u razgovoru za ‘Novosti’.

Svoje nošnje je na Zrinjevcu pokazalo 19 manjina, dok je svoja pjevačka i igračka umijeće pokazalo njih devet, između ostalog i Srbi koje su

predstavljali ZborXop i folklorna sekcija zagrebačkog pododbora Prosvjete. Oba ansambla pod vodstvom Jovane Lukić dobila su zasluženi aplauz za izvedene pjesme i igre.

Među bogatom gastronomskom ponudom isticao se štand na kome su aktivisti ‘Prosvjete’ i članovi VSNM-a grada Zagreba ponudili bogatu lepezu jela te crnog vina i domaće rakije.

- Donijeli smo sir iz Dalmacije, kobasice iz Krnjaka, proju, gibanicu i veliki izbor starih domaćih kolača koje su ispekle vrijedne domaćice - rekla je Nada Komljenović, čiji je štand posjetila i ambasadorica Srbije Mira Nikolić.

Kao i ranijih godina, Mađari su kuhali na licu mjesta. Ovaj put se radilo o dvjesto porcija fiš-paprikaša.

- Koristili smo domaće i divlje šarane, amura, soma i štuku - rekao nam je mađarski manjinski aktivist Petar Sekereš dok je pripremao ribu za kotao.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više