Novosti

Kronika

Нa дрeвнoj цркви - дрвo

Joш jeдaн зaпуштeни oбjeкт Српскe прaвoслaвнe црквe: Црквa св. Лaзaрa у Плaвшинцу je у рушeвнoм стaњу, зидoви и крoвиштe прoпaдajу, a oкoлиш je зaпуштeн

Srpska pravoslavna Crkva svetog Lazara u Plavšincu kod Koprivnice jedan je od najstarijih i najznačajnijih sakralnih objekata u Podravini.

Izgrađena je 1758. godine, a osim po svome krajiškom stilu te velikim gabaritima, poznata je i kao zadužbina znamenite povijesne ličnosti Mihajla Mikašinovića – proslavljenog prvog generala austrijske vojske koji je poticao iz srpskog naroda, rođenog upravo u Plavšincu. U unutrašnjosti crkve nalazile su se izuzetno vrijedne umjetnine autora Joakima Markovića – slike na kojima je prikazano kako Hrvati i Srbi primaju privilegije od vizantijskoga cara Vasilija Makedonca te austrijskoga cara Rudolfa Drugog - koje su sada pohranjene u Muzeju eparhije zagrebačke.

Usprkos upečatljivoj prošlosti, crkvu danas muče mnogi problemi koje ranije nije imala. Brojčano smanjenje stanovništva srpske nacionalnosti, a samim time pravoslavnih vjernika, posebice u drugoj polovini 20. vijeka, odrazilo se na njenu sadašnju situaciju. Trenutno je u ruševnom stanju, zidovi i krovište propadaju, a okoliš je zapušten. O razmjerima propadanja dovoljno govori šokantna činjenica da je na dijelu krova u blizini zvonika izraslo već - čitavo stablo. S obzirom da plavšinačka Crkva sv. Lazara ima status spomenika kulture, nužna joj je hitna i stručna obnova.

- Pisao sam Ministarstvu kulture sa molbom da se crkva bez odlaganja uvrsti u program obnove, međutim dobio sam odbijenicu. Izgleda da to njih puno ne dotiče. Plavšinac je nekada bilo znamenito selo, ime je dobilo po srpskom vojvodi Plavši Margetiću. Što se tiče pravoslavnih vjernika, danas je to mrtvo selo, postoje još samo dvije kuće u kojima oni žive - kaže Radovan Dimitrić, koprivnički jerej.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više