Novosti

Kultura

Na ovogodišnjim Danima srpske kulture nastupa i Miroslav Ilić

Tokom Dana srpske kulture, od 15. oktobra do 2. novembra, zagrebačka i riječka publika imat će priliku vidjeti 13 događaja, među kojima su predavanja, izložbe, koncerti, promocije knjiga, kazališne predstave i filmovi

Au42p7y6kd4qsw6kljv6fljacui

Od 15. oktobra do 2. novembra bit će održani ovogodišnji Dani srpske kulture u Hrvatskoj.

- Od 13 događaja, među kojima su predavanja, izložbe, koncerti, promocije knjiga, kazališne predstave i filmovi, njih 11 će biti održano u Zagrebu i po jedan u Rijeci i Opatiji. Tokom Dana srpske kulture zagrebačka i riječka publika imat će priliku susresti se s umjetnicima iz Srbije i razgovarati o tradiciji i historiji Srba u Hrvatskoj, kaže za Novosti Slobodan Živković, generalni sekretar 'Prosvjete' koja organizira taj događaj. Ističući da će se publici predstaviti renomirani umjetnici iz Srbije, Živković kaže da su svi oni rado pristali gostovati u Hrvatskoj. Kako se za nastup Miroslava Ilića nije mogao naći adekvatan termin u Rijeci, koncert će biti održan u Opatiji, ističe Živković.

Dani počinju 15. oktobra izložbom 'Drugo ja' Milice Vučković u prostorijama Biblioteke 'Prosvjetae' u Zagrebu, a kustosica izložbe je Lana Kovačević, voditeljica likovne sekcije zagrebačkog pododbora.

Dan kasnije u Centru Gervais održat će se koncert Miroslava Ilića, a 17. oktobra Dejan Jović i Zoran Stanković u Biblioteci 'Prosvjete' u Zagrebu održat će predavanje o arhivskoj građi Srba u Hrvatskoj. Dan kasnije na istoj lokaciji Vladimir Vuletić i Vladimir Cvetković s Univerziteta u Beogradu održat će predavanje o suvremenoj migracijama 'Kordun van Korduna'.

Manifestacija se nastavlja predstavom 'Tri zime' koju 20. oktobra, prema tekstu Tene Štivičić, izvodi Pozorište Promena iz Novog Sada u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

U Biblioteci 'Prosvjete' 21. oktobra bit će održana promocija knjige Pece Popovića o Beogradu, a dan kasnije promocija knjige 'Dolina srpskih kraljeva' Milisava Savića i predstavljanje Raških duhovnih svečanosti.

Kazališna predstava 'Crvena' u režiji Danila Marunovića u kojoj glume Branislav Lečić i Marko Grabež bit će održana 23. oktobra u Kazalištu KNAP u Zagrebu, a dan kasnije u Kulturnom centru Kalvarija u Rijeci.

Kulturnu sedmicu 25. oktobra zaključuje Koncert Kralja Čačka koji će biti održan u Močvari.

Predzadnji dan oktobra bit će naročito ispunjen; prvo će u Biblioteci 'Prosvjete' biti održano predavanje Čedomira Višnjića, Ljerke Radojčić i Branka Čolovića o izdavaštvu SKD-a 'Prosvjeta' i Registru kulturne baštine, a nakon toga u CineStar Kaptol centru projekcija filma 'Delirijum Tremens' Gorana Markovića s Tihomirom Stanićem i Goricom Popović u glavnim ulogama.

Manifestaciju 2. novembra zaključuje jazz koncert Big Benda RTS-a u maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu.

Dane srpske kulture financijski je podržao Savjet za nacionalne manjine RH.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više