>

novosti logo

Piše Novosti

Nacionalne manjine nisu krive za vaše greške i propuste

Svjedočimo verbalnim napadima i osudama zastupnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, i to čine premijer, članovi Vlade i zastupnici koji za klimu mržnje i nasilja kao odgovorne zlonamjerno prozivaju pripadnike manjina, kaže Inicijativa mladih za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je predsjednicu države Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, saborske zastupnike iz vladajućeg i opozicijskog političkog spektra da se ujedine u zaštiti i promociji ljudskih prava, a ne u prozivkama onih koji ukazuju na mržnju i nasilje. 

'Trenutno svjedočimo verbalnim napadima i osudama zastupnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, od strane premijera, članova Vlade te saborskih zastupnika iz vladajućeg i opozicijskog političkog spektra koji za klimu mržnje i nasilja koja vlada u društvu kao odgovorne zlonamjerno prozivaju upravo pripadnike manjina. U isto vrijeme izostaju osude brojnih izjava, činjenja i nečinjenja koja kao rezultat imaju veličanje mržnje, kršenje ljudskih prava te slavljenje nasilja, zločina i zločinačkih režima iz prošlosti', poručuju iz Inicijative.

Upozoravaju da predsjednica Republike zagovara preispitivanje broja žrtava ustaškog logora Jasenovac, hvali se time da nikad nije bila na službenoj komemoraciji za jasenovačke žrtve, odaje počast ustaškim vojnicima, a svoju kandidaturu za novi mandat najavljuje u proustaškom tjedniku, dok premijer zagovara postavljanje spomenika članu udruženog zločinačkog poduhvata u Zagrebu, ministri sa simpatijom i podrškom govore o pravomoćno osuđenim ratnim zločincima, a potpredsjednik Sabora euforično posjećuje osuđenog ratnog zločinca dok isti odslužuje kaznu zatvora za počinjenje najtežih kaznenih djela.

'O korištenju pozdrava Za dom spremni nikako čuti s Pantovčaka, sjednica Vlade, saborske govornice eksplicitnu, jasnu, nedvosmislenu osudu uz napomenu da se isključivo radi o pozdravu zločinačkog ustaškog režima. Na skupovima vladajućeg HDZ-a redovno se pjevaju pjesme izvođača čiji su tekstovi pjesama sastavni dio osuđujućih presuda Visokog prekršajnog suda, a slavljenje ratnih zločinaca nije rijetkost. Pripadnici jedinica HOS-a se postrojavaju, uzvikuju ustaške pozdrave mržnje i netrpeljivosti, reakcija policije i nadležnih tijela izostaje. 

Jasna, uporna i kontinuirana osuda bilo kojeg od gore navedenih slučajeva ne postoji. Za zaključiti je da upravo pripadnici nacionalnih manjina ne smiju govoriti o društvenom posrnuću iako je odgovornost svih građana i građanki upravo ukazivati i reagirati na sve ono što je u državi problematično. Žalosno je što predsjednicu, premijera, Vladu i većinu zastupnika ne zanima što se u društvu srozavanju minimalni standardi ljudskih prava, a to je ovih dana i mjeseci konkretizirano u obliku premlaćivanja, kamenovanja i psovanja ljudi jer su ‘pogrešnog‘ nacionalnog podrijetla. Njih muči što o tome govori – Srbin. 

Sramotno je da gotovo svi politički akteri kršenja ljudskih prava koja su počinjena u posljednje vrijeme vide kao priliku za manipulacije i vlastiti politički profit, a ne kao potrebu da stanu u obranu temeljnih vrijednosti naše države i vrate povjerenje građanima svih pripadnosti u vladavinu prava‘; tvrde pozdravljajući reakciju pučke pravobraniteljice te međunarodnih organizacija i tijela koja imaju mandat štiti i zagovarati prava nacionalnih manjina a koja redovno oštro upozoravaju da porast govora mržnje te kaznenih i prekršajnih djela motiviranih mržnjom ugrožava stabilnost i napredak društva, ali nažalost bezuspješno.  

Zbog svega navedenog predsjednicu, premijera, članove Vlade, zastupnike i zastupnice Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, gradonačelnike upućujemo da krivca za nasilje i mržnju ne traže u pripadnicima nacionalnih manjina, već u njima samima. Od njih tražimo da predlože i usvoje zakone koji jasno i oštro definiraju temelje kažnjavanja počinitelja prekršajnih i kaznenih djela, a vezanih za korištenje i upotrebu simbola mržnje u koje spadaju fašistički i ustaški simboli, tražimo da se suzdrže od izjava i djelovanja koje promovira nasilje, mržnju i zločine te nedvojbeno i redovno javno i najoštrije osude svakog tko takve izjave uputi. Pozivamo ih da prestanu trošiti javni novac na sponzoriranje komemoracija i koncerata koji promoviraju mržnju, zločine i zločinačke režime, da uklone ustaška znakovlja i simbole ustaške i fašističke ideologije s pročelja objekata na vašim institucijama i gradovima. Pozivamo ih da se konačno udruže u zaustavljanju netrpeljivosti i mržnje koja vlada u našem društvu, zaključuju.

1/1