Novosti

Društvo

Najviše građana cijepljeno u Izraelu, UAE, Britaniji, Čileu, SAD-u, Bahreinu i Srbiji

Do sada je u 118 zemalja potrošeno više od 300 milijuna doza cjepiva, dok gledano po zemljama najbolje stoji Izrael, gdje je barem jedno cjepivo primilo 58,2% stanovnika, slijede Ujedinjeni Arapski Emirati s 35,2%, Velika Britanija 33,3%, Čile 22,1%, SAD 18,3%, Bahrein 18,3% i Srbija sa 16,5% procijepljenosti

Large vakcina

Ilustracija (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

U toku je najveća kampanja cijepljenja u povijesti i do sada je, prema istraživanju Bloomberga upotrijebljeno više od 319 milijuna doza u 118 zemalja. Dnevno se, kaže statistika, cijepi oko 8,19 milijuna ljudi.

U SAD-u je do sada potrošeno 93,7 milijuna doza, a u prosjeku se prošlog tjedna dnevno cijepilo 2,15 milijuna ljudi. Ako se nastavi ovim tempom, pretpostavlja se da će kroz šest mjeseci s dvije doze biti procijepljeno oko 75 posto stanovništva. Prema procjenama prvog epidemiologa SAD-a Anthonyja Faucija, bit će potrebna procijepljenost između 70 i 85 posto stanovništva da se život vrati u normalu, piše Bloomberg.

Slične informacije objavio je i NY Times, temeljem Oxfordove baze "Our World in Dana", koja prikuplja podatke o prosječnom tjednom cijepljenju na 100 ljudi, temeljenima na pojedinačnom dobivanju doze. Prema ovim podacima, do sada je potrošeno 309 milijuna cjepiva, odnosno 4 doze na 100 ljudi. Po kontinentima, najviše u Sjevernoj Americi, koja ima 16,6 doza na 100 stanovnika, slijedi Europa s 9,7 doza, Južna Amerika s 4,3 doze, Azija sa 2,5 te Afrika s tek 0,4 doze.

Kad je riječ o zemljama, barem jedno cjepivo do sada je u Izraelu primilo 58,2 posto stanovnika, slijede Ujedinjeni Arapski Emirati s 35,2 posto, Velika Britanija s 33,3 posto, Čile s 22,1 posto, SAD 18,3 posto, Bahrein 18,3 posto te Srbija sa 16,5 posto.

U Izraelu se već vide rezultati pa je tako smanjen broj umrlih, hospitalizacija i lokalne transmisije, a tamošnji premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će do kraja travnja svi cijelo stanovništvo biti procijepljeno.

Inače, ovog utorka, Čile je u tjednom rasponu imao najveći broj dnevnih cijepljenja na 100 stanovnika. U Latinskoj Americi, gdje je do sada umrlo više od 700 tisuća ljudi, nabavka i cijepljenje počeli su vrlo rano, uglavnom kineskim Sinovacom. U ovoj zemlji, koja ima 18 milijuna stanovnika, vlasti vjeruju da će do lipnja procijepiti sve građane. No unatoč uspješnoj kampanji cijepljenja, zemlja se i dalje suočava s visokim stopama zaraze te dnevno ima više od 5000 novozaraženih.

Kad je riječ o EU zemljama, najviše barem jednom dozom cijepljenog stanovništva, ima Danska (9,5 posto), slijede Španjolska i Norveška (7,3 posto), Poljska (7 posto). Hrvatska je prema ovoj bazi podataka do 4. ožujka, imala 5,9 posto cijepljenih. Od 5. ožujka u Crnoj Gori cijepljeno je 0,49 stanovnika na 100 ljudi, prema podacima OurworldData. 

Prema izvješću ECDC-a, u EU je do početka ovog tjedna raspoređeno 53 milijuna doza cjepiva, od kojih je 38 milijuna potrošeno. Hrvatska je do jučer dobila 408.270 doza cjepiva, od kojih su 265.223 iskorištene, a ostatak će se rasporediti idućih dana. Drugim riječima, konstantno je primijenjeno oko 65 do 70 posto doza, kao što je to i na razini EU.

Najviše cjepiva do sada su nabavile SAD - 90 milijuna te Kina – 52 milijuna. Slijedi Velika Britanija s više od 23 milijuna. No do ožujka tek je nekoliko afričkih država primilo prve pošiljke cjepiva. Prva je Gana, koja je, kako piše  BBC s cijepljenjem započela 24. veljače. 

Kada je riječ o vrstama cjepiva, piše BBC najviše se koriste Pfizer koji je WHO prvi odobrio i ima učinkovitost od 95 posto. Ovo cjepivo se koristi u 69 zemalja, slijedi AstraZeneca u 62 zemlje. Modernom se cijepi u 30 zemalja, ruskim Sputnikom i kineskim Sinopharmom u 18. Drugim kineskim cjepivom Sinovacom cijepi se u 12 zemalja, a tu su još Janssen Johnson&Johnsona, ruski EpiVacCorona te indijski Covaxin u po jednoj zemlji.

Što se tiče ostatka bivše Jugoslavije, u BiH je cijepljenje počelo 12. veljače, a prve doze ruskog Sputnika V – stiglo ih je 20.000 - primili su zdravstveni radnici Kliničkog centra u Banja Luci. S druge strane Federacija BiH je iz EU naručila više od dva milijuna cjepiva putem COVAX mehanizma, no cjepivo još nisu dobili. U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu cijepili su se u srijedu vakcinama na kojima su zahvalili Srbiji na donaciji, koja je cjepiva poslala i u Crnu Goru te u Sjevernu Makedoniju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više