>

novosti logo

Nakon osam godina prestaje izlaziti hrvatsko izdanje časopisa Concilium 

Časopis je predstavljao nužnu alternativu, teološki underground i supkulturalni pokušaj kritičkog preispitivanja dominantnih obrazaca ponašanja

Hrvatsko izdanje časopisa Concilium prestaje izlaziti. Nakon osam godina redovnog objavljivanja na hrvatskom jeziku dvije izdavačke kuće (Ex libris, Rijeka i Synopsis, Sarajevo) odlučile su zbog manjka zainteresirane publike i pretplatnika te nedostatka financijskih sredstava ugasiti projekt. 

‘Kad se u obzir uzme ugled i važnost Conciliuma u svijetu, onda je to za Hrvatsku i BiH tragična i porazna vijest’, poručuju urednici hrvatskog izdanja Zoran Grozdanov, docent na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju ‘Matija Vlačić Ilirik’ u Zagrebu i Dalibor Milas, doktorand na Katoličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Grazu.

Grozdanov za Novosti objašnjava da nisu imali izbora, budući da su troškovi proizvodnje pet brojeva godišnje preveliki za male izdavače koji su, uz to, bili suočeni sa slabijim zanimanjem čitatelja.

- Zadnjih godina dobivali smo potporu Ministarstva kulture koja je bila na razini one koju imaju ostali časopisi, ali preniska za naših pet brojeva s prosječno po dvjestotinjak stranica. Nismo željeli tražiti polovna rješenja, tako da smo ugasili časopis – kaže Grozdanov.

Concilium je osnovan 1965. godine, zahvaljujući zajedničkom angažmanu vodećih teologa 20. stoljeća (Yvesa Congara, Hansa Künga, Johanna Baptista Metza, Karla Rahnera, Edwarda Schillebeeckxa i drugih) s ciljem da se omogući susret i suočavanje s novim trendovima i procesima u suvremenom svijetu i u kršćanskim zajednicama.

Časopis je izlazio pet puta godišnje na šest jezika (engleski, njemački, francuski, španjolski, talijanski i hrvatski), pri čemu je ovo, upravo ugašeno hrvatsko izdanje, jedino slavensko u Conciliumovoj povijesti.

U Hrvatskoj je započeo izlaziti 2010. godine kad su dvije izdavačke kuće, koje više godina objavljuju najvažnija i do sada na ovom području neprevedena djela katoličke i protestantske teologije, pokrenule inicijativu o prevođenju na hrvatski jezik.

Časopis je, kako kažu, posljednjih devet godina u Hrvatskoj i BiH predstavljao nužnu alternativu, teološki underground i supkulturalni pokušaj kritičkog preispitivanja nikad do kraja propitanih ‘normi’ i još uvijek dominantnih obrazaca ponašanja koji ne dopuštaju bilo kakvo propitivanje. 

U reviji franjevaca Bosne Srebrene Jukić ocijenjeno je da je ‘časopis Concilium potreban Crkvi na našim prostorima, ali i društvu, jer on svojim tekstovima i svojim pristupom želi doprinijeti dijalogu Crkve i društva, međureligijskom i međukonfesionalnom dijalogu, ali da isto tako želi udovoljiti potrebi konkretnog čovjeka koji se pita o potrebi i smislu vjere u današnjem svijetu’.

‘To povezivanje se ogledalo i u tome što je nekolicina hrvatskih teologa i intelektualaca od 2010. do 2018. godine objavila svoje tekstove na svim jezicima na kojima se Conciium objavljuje, čemu je teološki svijet stekao barem mali uvid u strujanja na teološkoj sceni na našim prostorima. I po tome je Concilium jedinstven na našim prostorima’, zaključuju.

1/1