Novosti

Politika

Grad se ponovo 'igra' s Marjanom: Raspisali natječaj za paintball pa ga pod pritiskom građana povukli

Dok akcije oko rješavanja nametnika potkornjaka još uvijek traju na splitskom Marjanu, gradska vlast raspisala je natječaj za izgradnju komercijalnih sadržaja paintball terena i adrenalinskog parka pa ga poništila

T5i4lb6pn2zfucu77r5k29r690m

Dok su građani Splita još uvijek u šoku od slika posječenih stabala gradska vlast upušta se u projekt proročanskog naziva 'Brdo prošlosti – oaza budućnosti', (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Tek što su građanske inicijative i udruge uspjele natjerati nadležne institucije da se uhvate u koštac s problemom nametnika potkornjaka na splitskom Marjanu, i to na način koji je primjeren ovoj dvostruko zaštićenoj šumi, gradska uprava odlučila je krenuti u realizaciju izgradnje adrenalinskog parka i paintball terena.

Dok su građani Splita još uvijek u šoku od slika posječenih stabala te orno dolaze na građanske akcije odvoženja posječenih trupaca, koje je Javna ustanova prvotno namjeravala odvoziti bagerima i proširenjem puteva na Marjanu, gradska vlast upušta se u projekt proročanskog naziva 'Brdo prošlosti – oaza budućnosti', za koje su sredstva osigurana, ironično, u okviru EU natječaja 'Promicanje održivog razvoja prirodne baštine'.

Međutim, uslijed pritiska građana, iz Grada Splita danas su priopćili javnosti kako obustavljaju proces.

'Nakon jučerašnjeg razgovora s dionicima sanacije Park šume Marjan te predstavnicima civilnog društva pod vodstvom inicijative Naš Marjan, Grad Split je, u svjetlu daljnjih usuglašavanja svih nesporazuma, odlučio privremeno poništiti postupak nabave Adrenalinskog parka za penjače planiranog na prostoru Bena', stoji u današnjem priopćenju iz Grada Splita. Napominju i kako će  se 'nabava adrenalinskog parka provesti nakon usuglašavanja predviđene mikrolokacije, koja će također najmanje intervenirati u prirodno stanište Park šume Marjan'.

Podsjetimo, Grad Split pokrenuo je  javnu nabavu za građevinski zahvat iskopa jame i izgradnju ograde visine 4 metara i dužine 800 metara na području Bena. Na društvenim mrežama građani u velikom broju iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog planova da se dio Marjana ogradi i prepusti koncesionarima te tako prestane imati javnu namjenu. Navedeni projekt ideja je Krešimira Budiše, savjetnika splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. On je još 2016. godine na poziv tadašnjeg ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan Roberta Koharevića izradio ovaj projekt kojim se predlagalo smanjivanje granica park šume za jednu trećinu. Uz to, Budiša ima i tvrtku Lički sokol koja se bavi paintballom i adrenalinskim poslovima.

Upravo zbog planova realizacije ovog projekta dok se šuma još nije riješila potkornjaka niti je počelo potrebno pošumljavanje Društvo Marjan pisalo je ovog petka premijeru Andreju Plenkoviću kako bi ga upozorili na pogubne poteze gradske vlasti na čelu s HDZ-ovim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, odnosno, kako kažu, 'početak realizacije suludih projekata'.

'Očekujemo i apeliramo da zaustavite ovo bezakonje koje vlada u PŠ Marjan. Ono se jasno vidi kroz zadnja događanja; kroz nebrigu i uništavanje šume; kroz gradonačelnikovo odbijanje jednoglasno donesenih zaključaka Gradskog vijeća Grada Splita da se upiše posebni pravni režim PŠ Marjan u zemljišne knjige, kao i kroz odbijanje rješavanja pitanja vlasništva', stoji u priopćenju Društva Marjan.

Iz Društva Marjan upozorili su premijera i kako je sušenje Marjana započelo u kolovozu 2016. godine, a s ozbiljnom sanacijom se započelo tek  2019. godine.

'Pitamo se zašto gradonačelnik Opara nije reagirao ranije, unatoč nizu upozorenja. Reagirao je nakon što je zarazom već zahvaćena trećina šume, i to tek nakon tri uzastopna prosvjeda građana Splita'.  kažu iz Društva Marjan.

Zbog svih ovih događanja nadležne službe i svi uključeni su pod istragom DORH-a, a iz Društva Marjan tvrde kako zakoni ne vrijede na području Marjana i za gradsku instituciju Javnu ustanovu za upravljanje park šumom Marjan.

'Društvo Marjan će sa svoje strane poduzeti sve zakonske i pravne mogućnosti kako bi se zaustavili građevinski zahvati štetni za očuvanje prirodne baštine Marjana. Stoga ćemo se obratiti i Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) s obzirom na to da su u pitanju projekti financirani EU sredstvima', kažu  iz društva Marjan i tvrde kako je premijer posljednja vlast kojoj se obraćaju u Hrvatskoj.

'Daljnja devastacija Marjana bit će vaša politička tragedija – jer vaša stranka i vaš gradonačelnik vode Split, a ignoriranje ovog strašnog problema bit će i vaš ljudski poraz jer nosite dalmatinske gene'.  kažu u Društvu Marjan.

U međuvremenu dok građani svojim naporima i akcijama pokušavaju pomoći u odvoženju trupaca i saniranju ove tragedije, čini se da sumnje vezane uz odvoz i sječu stabala ne prestaju. Iako su iz kriznog stožera, koji je zadužen za upravljanje aktivnostima na Marjanu dok traje izvanredno stanje, tvrde da je posječeno tek 19 neoznačenih stabala, odnosno onih za koje se nije utvrdilo da su zaražena, Dalmatinski portal donosi vijest da je posječeno više od 400 takvih stabala. Tako se ponovo otvaraju sumnje o tome jesu li neovlašteno se sjekla i nezaražena stabla.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više