Novosti

Društvo

Naš Goran Borković dobitnik nagrade "Marija Jurić Zagorka"

Novinar Novosti dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva za tekst u kojem je na primjeru samohrane majke Jasminke Jovanović opisao apsurd hrvatskog pravosuđa i nemoć pojedinca pred sustavom

Novinar i jedan od urednika Novosti Goran Borković ovogodišnji je dobitnik HND-ove nagrade "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo. Nagrada mu je pripala za tekst "Deložirane zbog sitniša", objavljen u rubrici "Kronika", u kojem je pisao o izbacivanju Jasminke Jovanović i njene kćeri Lorene iz stana u širem centru Zagreba. Njih dvije su krajem studenog prošle godine, usred pandemije koronavirusa, deložirane zbog duga za pričuvu od 10.000 kuna, u međuvremenu smanjenog na 7000 kuna. Na primjeru samohrane majke Borković je opisao apsurd hrvatskog pravosuđa, licemjerje društva, agoniju ovršnog postupka i nemoć pojedinca pred sustavom.

"Riječ je o tekstu koji čitatelja ostavlja bez daha, pisanom bez trunke patetike, a opet duboko emotivnom i sadržajnom. Goran Borković u njemu nikome ne soli pamet, ne optužuje i ne docira, nego smireno opisuje sve zamke i apsurde teškog ovršnog postupka na kojemu se jasno vidi kroz kakvo je posrtanje društvo prolazilo posljednjih desetak godina i, nažalost, još uvijek prolazi. Po formi jednostavan, običan tekst o jednostavnim, običnim ljudima snažno je odjeknuo u javnosti, precizno ukazavši na problem", navodi se u obrazloženju nagrade koja je Borkoviću dodijeljena u ponedjeljak, na Svjetski dan slobode medija.

- Ovo je zapravo mala priča. U njoj nema Milanovića, Plenkovića ni Jandrokovića. Ima samo jedna samohrana majka s kćerkom koja je zbog 7000 kuna duga izgubila stan vrijedan 540.000 kuna. Na terenu sam više bio u ulozi aktivista negoli novinar s obzirom da sam sudjelovao u cjelodnevnom nazivanju institucija, pokušavši spriječiti da se deložacija dogodi usred velikog vala pandemije koronavirusa - rekao je Borković na dodjeli nagrada koja je održana u Novinarskom domu u Zagrebu.

- Ovo je i manjinska priča jer su Jasminka i njena kćer Srpkinje, što, vidjeli smo jučer, za neke budale još uvijek nije nevažna činjenica. Ali je u isto vrijeme i većinska priča jer je lanjskog studenog u ovome gradu deložirano još deset obitelji. Nažalost, živimo u takvoj državi - poručio je novinar Novosti.

Ovogodišnji dobitnici nagrada

Na temelju glasova članova HND-a, za novinara 2020. godine izabrana je Ivan Pandžić, istraživački novinar 24sata, dok je nagradu "Otokar Keršovani" za životno djelo dobio Mato Jerkić, dugogodišnji novinar i glavni urednik Belišćanskog lista koji se 1990-ih javno suprotstavio Branimiru Glavašu.

Uz Pandžića, za novinara godine bili su nominirani Berislav Jelinić, urednik tjednika Nacionala, Ana Mlinarić, reporterka N1 televizije, i Andrej Dimitrijević, novinar portala Telegram, a od ukupno pristiglih 450 glasova najviše ih je dobio Pandžić, njih 148.

Nagrada za istraživačko novinarstvo, koja nosi ime po novinarki Jasni Babić, također je pripala Ivanu Pandžiću za seriju tekstova u kojima je razotkrio brojne korupcijske afere. Za televizijsko novinarstvo nagradu je dobila Ana Mlinarić, koja je izvještavala uživo s Markovog trga nakon napada na zgradu Vlade, a za radijsko Ivana Radaljac Krušlin s Radio Sljemena, za priloge o zagrebačkom potresu i kovid-krizi. Nagradu "Žarko Kaić" za najbolji snimateljski rad dobio je Miroslav Bokan s Nove TV, a za internetsko novinarstvo Denis Mahmutović iz 24sata.

Nagrada "Nikša Antonini" za najbolju novinsku fotografiju pripala je Borisu Ščitaru, fotoreporteru Večernjeg lista, i to za portret tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, a današnjeg patrijarha SPC-a Porfirija. Fotografija je snimljena neposredno nakon potresa koji je prošle godine pogodio Zagreb, a prikazuje razmjere štete nastale na pravoslavnom hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu. Među ostalim medijima, Ščitarova fotografija objavljena je i u Novostima.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više