Novosti

Politika

Nastavak igrokaza

Godinama traje predizborni igrokaz u kojem Državno izborno povjerenstvo nekoliko tjedana prije izbora političke stranke upozorava na nužnost poštivanja zakonskih normi koje reguliraju zastupljenost žena i muškaraca na kandidacijskim listama

C9myouk4zb4b5n4dt2wn38q5rqu

Višnja Ljubičić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Godinama traje predizborni igrokaz u kojem Državno izborno povjerenstvo (DIP) nekoliko tjedana prije izbora političke stranke upozorava na nužnost poštivanja zakonskih normi koje reguliraju zastupljenost žena i muškaraca na kandidacijskim listama. Ovakvim prijetnjama bez učinka trebalo bi na ovim izborima napokon doći kraj.

Čak i prema najkonzervativnijim tumačenjima Zakona o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine, na predstojećim lokalnim izborima političke stranke i nezavisne liste koje ne ispunjavaju zakonski propisanu minimalnu kvotu od najmanje 40 posto podzastupljenog (ženskog) spola, trebale bi zaista biti financijski kažnjene. Predviđene kazne iznose 40 tisuća kuna za predlagatelje u izborima za članove gradskih vijeća i županijskih skupština, odnosno 20 tisuća kuna za predlagatelje na izborima za članove općinskih vijeća. To stoji u ovogodišnjem DIP-ovom priopćenju, u kojem je međutim naglašeno da kandidacijske liste kojima nije poštivano načelo ravnopravnosti neće biti proglašene nepravovaljanima.

- Političkim strankama je putem službenog dopisa predloženo da prilikom sastavljanja lista po mogućnosti primijene tzv. par-nepar model prema kojem je svaka druga osoba na listi suprotnog spola - rečeno je ‘Novostima’ iz ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

- Tim sustavom uklanja se mogućnost pukog zadovoljavanja forme nauštrb uravnoteženijeg sudjelovanja žena i muškaraca u političkom odlučivanju, odnosno njihove podzastupljenosti u predstavničkim tijelima vlasti - rekla je Ljubičić i napomenula kako je na prošlim lokalnim izborima omjer izabranih žena i muškaraca bio 82 naprema 18 posto u korist muškaraca.

Shodno navedenom, ništa ipak ne jamči da će drugi čin istog igrokaza na ovim izborima polučiti bitno drugačije rezultate. Iako službeni podaci o zastupljenosti žena na listama u trenutku pisanja ovog teksta nisu dostupni, potpuno je jasno da će se i ovog puta one političke opcije koje se barem žele pokazati progresivnima ili koje nemaju dovoljno novca za podmirivanje financijskih sankcija odlučiti na puko ispunjenje forme. Žene će se u većini slučajeva ponovno naći na donjim polovicama lista, gdje neće imati gotovo nikakve šanse za izborni uspjeh.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više