>

novosti logo

Lajkovi za psovku

Zahvaljujući srednjostrujaškim medijima, koji budno iščekuju svaki njegov status na Facebooku, ovih smo dana svjedočili novoj epizodi iz serijala ‘Hrvatska pasija Mate Rimca’. Nakon ingeniozne ideje da u dvorcu Kerestinec, mjestu ratnog zločina, otvori istraživački centar, žala zbog toga što mu se Vlada u rekordnom roku nije javila oko ‘iznimne poslovne prilike koja uključuje dovođenje stranog proizvođača’ i potrage za čistačicom koja se zna služiti Microsoft Office paketom, mladi start-up poduzetnik iz Zagreba za ovu nas je priliku počastio ispadom bijesa na društvenoj mreži.

‘Ha! Ma stjeram vas politički korektno u rodno mjesto! Za svaku pi… se danas netko uvrijedi. Nemate pametnijeg posla?’ poručio je Rimac na svom profilu, u ćaskanju sa svojom zaposlenicom koja ga je upozorila na opomenu pristiglu od pravobraniteljice Višnje Ljubičić. Naime, suprotno Zakonu o ravnopravnosti spolova, Rimčeva tvrtka u oglasu za posao nije navela da se za radno mjesto mogu javiti žene i muškarci.

Iako je Rimac uskoro ‘junački’ obrisao status, koji je u manje od pola sata prikupio više od tisuću i pol lajkova, to nije spriječilo čitavu vojsku njegovih sljedbenika da obračun s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova nastavi u komentarima na internetskim portalima. Tako su Rimčevi simpatizeri izrazili nevjericu što se u ‘državi koja tobože brine o poduzetnicima i dalje mora paziti na nekakvu ravnopravnost’. Pravobraniteljicu su pritom prikazali kao utjelovljenje birokratske oholosti, koja, pored toga što živi ‘na naš račun’, mladim poduzetnicima uporno ne dopušta da se realiziraju u ulozi spasitelja domaćeg tržišta rada. Ne treba zaboraviti da su za širenje takvih stavova najzaslužniji liberalni mediji koji, pored toga što su i ovom prilikom dopustili da se komentari čitatelja svedu na pljuvačnicu omraženih ‘uhljeba’, već godinama vrijedno rade na konstruiranju mita o mesijanskoj superiornosti privatnih poduzetnika. Pa makar se ovi tu i tamo očešali o antidiskriminacijske zakone.

1/1