Novosti

Politika

Nastavlja se prikupljanje pomoći za izbjegličke obitelji

U kampanji za pomoć izbjegličkim kućanstvima u Hrvatskoj prikupljeno je više od 120.000 kuna u samo deset dana. Trajat će još 15 dana za dodatnih 15 izbjegličkih kućanstava koja trebaju pomoć

As330k2e8sgktyvjpdhyack51ia

Kampanja za pomoć izbjegličkim kućanstvima u Hrvatskoj, koji se uslijed pandemije Covida-19 i potresa nalaze u riziku od beskućništva, u samo deset dana prikupila je ukupno 122.901,01 kuna. Time je ostvaren cilj ove akcije koju je pokrenula udruga Are You Syrious? u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA i kreativnom agencijom Bruketa&Žinić&Grey.

Ukupno su 456 građana te 12 tvrtki i organizacija donirali novac s prosječnim iznosom od 272 kune za pokrivanje troškova za stanarinu ili osnovne prehrambene i higijenske potrepštine za 40 kućanstava za jedan mjesec.

Kampanja traje još 15 dana, a bit će iskorištena za prikupljanje sredstava za još 15 izbjegličkih kućanstava koja su se javila za pomoć vidjevši vijest o kampanji.

‘Jako smo sretni što su građani pokazali veliku solidarnost sa svojim novim susjedima i pomogli da im osiguramo privremenu financijsku pomoć, unatoč teškim situacijama u kojima su se i sami našli posljednjih mjeseci. Uz privremenu financijsku pomoć, zagovaranje sustavnih rješenja i odgovora na krizu, članovi udruge ovim ljudima pomažu pronaći novi posao, kako bi se osiguralo dugoročno rješenje za situaciju u kojoj se trenutno nalaze’, istaknula je Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious?.

Udruga je pokrenula kampanju 25. svibnja kako bi pomogla članovima kućanstava koji su zbog pandemije COVID-19 i potresa u Zagrebu ostali bez posla. Istovremeno, mnogi od njih izgubili su ili će uskoro izgubiti pravo na subvencionirani smještaj u Hrvatskoj. U pitanju su djeca i odrasli koji nakon dugotrajnog i teškog putovanja iz bliskoistočnih zemalja posljednjih godina grade svoj život iznova u Hrvatskoj. Oni uče hrvatski jezik, pohađaju odgojno-obrazovne ustanove, doprinose hrvatskom gospodarstvu i nastoje se integrirati u hrvatsko društvo. Na tom su putu bili uspješni, dok im dvije paralelne krize nisu iznova izmaknule tlo pod nogama.

Kampanja je pokrenuta s ciljem osiguravanja pomoći za 45 djece i 65 odraslih osoba iz 40 kućanstava koji su u svakodnevnoj interakciji s članovima udruge zbog sudjelovanja u programima integracije, a koji su im prijavili u kakvoj situaciji se nalaze.

‘Jako smo sretni što smo kao zajednica ponovno dokazali da znamo brinuti za naše susjede kada im je najteže. Solidarnost koju su iskazali građani, građanke, tvrtke i organizacije s 40 izbjegličkih obitelji koje su ostale bez posla u korona-krizi, znak je da je naše društvo spremno za integraciju izbjeglica. U tome je sada ključan iskorak vlasti, koje trebaju prilagoditi mjere podrške u zapošljavanju i stanovanju, kako bi ove obitelji i nakon ove naše krizne podrške imale siguran dom i priliku za novo zapošljavanje’, dodala je Marina Škrabalo, upraviteljica SOLIDARNE.

Svi zainteresirani građani koji žele podržati kampanju, informacije o načinu podrške mogu naći na web stranici udruge. Uz to, pozvani su podržati je i sudjelovanjem u humanitarnom događaju 'Stand-up za izbjeglička kućanstva' koji će se održati 16. lipnja u suradnji sa Studijom smijeha.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više