Novosti

Politika

Naučeni i umreženi

Završna konferencija SNV-ovog projekta u Sisku: Vijeća se ne mogu prijavljivati za sredstva iz evropskih i državnih fondova, pa im je jedini izvor lokalna samouprava

Povodom završetka 18-mjesečnog SNV-ovog projekta ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’ u Sisku je 2. maja održana završna konferencija. Projekt je realiziran uz partnere - Projekt građanskih prava (PGP) iz Siska i Rehabilitacijski centar za stres i traumu (RCST) iz Zagreba. Po riječima voditelja projekta Nikole Ivanovića, projekt je bio namijenjen jačanju kapaciteta manjinskih vijeća i njihovom međusobnom umrežavanju.

- Najbitnije je da smo vijeća upoznali s njihovim zakonima garantiranim pravima i Ustavom, te unaprijedili načine umrežavanja nacionalnih manjina i osposobili ih za izradu strateških i operativnih dokumenata, kao i projekata. U ovom momentu vijeća se ne mogu prijavljivati za sredstva iz evropskih ni državnih fondova, pa su im jedini izvor financiranja jedinice lokalne samouprave - rekao je Ivanović.

Naglasio je da se umrežavanjem kroz zajedničko prepoznavanje potreba ukazuje kako riješiti probleme s kojima se manjine i njihova vijeća u Sisačko-moslavačkoj županiji suočavaju, pogotovo u godinama nakon ulaska Hrvatske u EU kad se vrši pritisak na manjinska prava. ‘Država bi trebala mnogo više ulagati u ove projekte koji uključuju i ljude s terena’, rekao je Ivanović.

Prisutnima su se obratile i Dragana Knezić iz RCST-a i Anita Košar Ulemek iz PGP-a, ističući da su kroz radionice i sastanka članovi vijeća obučeni da koriste svoje ovlasti, kao i da iskustva iz ovog mogu biti osnova za neke druge projekte, iako su vremena turbulentna. Učesnici su ukazali na probleme s kojima se suočavaju, među kojima je loša starosna struktura vijeća, pogotovo srpskih, u Sisačko moslavačkoj županiji. Raspravilo se o ulozi i obnovi rada županijske koordinacije nacionalnih manjina za koju je, kako je rečeno, bitnije da radi, nego kakav joj je status i ima li pečat.

Po riječima Jelene Nestorović iz organizacionog tima SNV-a, uloga lokalne i regionalne samouprave koja bi mogla pomoći rješavati manjinske probleme na terenu, ne bi se trebala svoditi samo na lijepe govore, nego na što više konkretne pomoći. Svim manjinskim vijećima koja su učestvovala u projektu, predane su zahvalnice i finalni materijali kojima će se moći služiti u budućem radu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više