Novosti

Društvo

Naučni skup o Vladimiru Ćopiću

Povodom 130. obljetnice rođenja Vladimira Ćopića, Srpsko narodno vijeće i riječko Sveučilište u petak i subotu organiziraju naučni skup "Jugoslovenski komunizam u međuratnom periodu"

Large copic

Vladimir Ćopić

Povodom 130. obljetnice rođenja Vladimira Ćopića, Srpsko narodno vijeće i riječko Sveučilište 30. travnja i 1. svibnja organiziraju naučni skup Jugoslavenski komunizam u međuratnom periodu. Skup započinje panelom pod naslovom “Mladohrvatski korijeni Vladimira Ćopića i put prema komunizmu” izlaganjem Stjepana Matkovića sa Sveučilišta u Zagrebu u 14 sati, nastavlja se predavanjem Željka Karaule iz HAZU-a o odnosu Ćopiča i Krleže te Stefana Gužvice s Univerziteta u Regenzburgu na temu “Vladimir Ćopić, Titova nesuđena desna ruka”. Na skupu će u petak govoriti i Ana Rajković (Hrvatski institut za povijest), Ivan Simić (Karlov univerzitet, Prag) i Minja Bujaković (Centralnoevropski univerzitet, Budimpešta/Beč) .

Diskusija se nastavlja 1. maja u 11 sati izlaganjem Petra Markuša (Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, HR) na temu “Ekonomska problematika u radovima članova KPJ u međuratnom razdoblju" te Alekseja Timofejeva (Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd) o vojno-političkoj nastavi u Kominterni i Antonija Grgića (Tehničko sveučilište u Grazu) o nacionalnom pitanju u međuratnoj KPJ i izgradnji spomenika u socijalističkoj Jugoslaviji. U subotu će izlagati i Hrvoje Volner (Sveučilište u Osijeku) na temu “Milan Vinković – politička i sindikalna djelatnost u međuratnom razdoblju”, Veljko Stanić (Nezavisni istraživač, Beograd) o Mitru Mitroviću, Rastko Lompar (Balkanološki institut SANU, Beograd) o utjecaju jugoslavenskih interbrigadista na politiku Kraljevine Jugoslavije prema Španjolskom građanskom ratu. Nakon pauze u 14 sati će se nastaviti raspravom Ioannisa Lainasa (University College London), Johna Kraljica (nezavisni istraživač, New York) i Ivane Hadjievske (nezavisna istraživačica) i Marte Harasimowicz (Karlov univerzitet, Prag).

Ove godine se navršava 130 godina od rođenja jugoslavenskog komuniste i španjolskog borca Vladimira Ćopića. Rođen u Senju u miješanoj hrvatsko-srpskoj porodici, Ćopić je postao komunist tokom Ruske revolucije, čiji je bio neposredni učesnik. Po povratku u novoosnovanu Kraljevinu SHS, bio je prvi organizacijski sekretar Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) i jedan od njenih najistaknutijih članova. Od 1932. do 1936. godine bio je član najvišeg partijskog rukovodstva, a potom je otišao u Španjolsku, gdje je bio komandant XV Internacionalne brigade. U jesen 1938. godine vratio se u Moskvu, gdje je zajedno s Titom trebao preuzeti vodstvo nad partijom. Međutim, uhapsio ga je NKVD i strijeljan je na osnovu lažnih optužbi 19. aprila 1939. godine.

Skup će se moći pratiti na You Tubeu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više