Novosti

Društvo

Nećete izrešetati Split

Građani splitskih četvrti digli su bunu protiv nove gradnje u zelenim i rekreacijskim zonama. GUP se prekraja prema željama šestotinjak investitora, što otvara sumnju u motive gradskih vlasti. HDZ-ov vijećnik Hrvoje Marušić i sam je jedan od spornih investitora

Qgb7ga8gjzd15q5fhuwyrmvm22v

Splitsko Gradsko vijeće – tko će dići ruku za devastaciju kvartova  (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Kada je prije petnaestak dana, uoči javne rasprave o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Splita, predsjednica udruge Teserakt Diana Magdić pokrenula kampanju za uključivanje građana u proces pisanja primjedbi, nije ni slutila da će to postati prvorazredno društveno pitanje. U promišljanje gradskog urbanizma uključilo se nekoliko četvrti, od koji su dvije, Trstenik i Split 3, organizirale prosvjede, održano je i javno predstavljanje na kojem se okupilo preko petsto građana, a Društvo arhitekata Splita (DAS) reagiralo je oštrom osudom. Glavna zamjerka DAS-a je mijenjanje postojećeg plana u obliku točkastih izmjena, bez uzimanja u obzir razvoja grada kao cjeline. Izmjene se rade na temelju pojedinačnih zahtjeva šestotinjak investitora, što otvara sumnju u motive administracije gradonačelnika Ive Baldasara i gradskih vijećnika koji takve zahvate podupiru. Među njima strši HDZ-ov vijećnik Hrvoje Marušić, koji je i sam jedan od spornih investitora.

Predsjednik DAS-a Dragan Žuvela napominje da postojeći GUP jest bio planiran za razdoblje do 2015. godine, no da je za izradu novog trebalo najprije napraviti analizu prostora te se dogovoriti kakav razvojni pravac Split želi. Ovako se, kaže Žuvela, planiraju dodatne izgradnje na mjestima zelenih i rekreacijskih zona mahom u širem centru, dok se sjeverni i istočni dijelovi poput industrijske Kopilice ili turističkog Duilova zanemaruju iako su prirodna platforma za smislen razvoj grada.

- Predložene izmjene zapravo nisu ništa više od božićnih želja investitora - zaključuje Žuvela.

Predložene izmjene zapravo nisu ništa više od božićnih želja investitora, upozorava predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela

No nebriga oko izostanka razvojne perspektive nije jedina zamjerka.

- Pogodovanje pojedinim investitorima dovelo je do niza urbanističkih izmišljotina unutar samog teksta izmjena - upozorava Diana Magdić.

Jedna od izmišljotina o kojima Magdić govori ogleda se u definiranju Vile Dalmacije, atraktivnog kompleksa na južnim padinama Marjana, čija je namjena društvena. Namjena i u novom GUP-u ostaje ista, no kada se detaljnije prouči tekst, nalazimo da se tu omogućuje gradnja ekskluzivnog hotela. Bukvalno bi se moglo zaključiti da Grad Split, vlasnik cijelog kompleksa, namjerava podariti građanima luksuzni hotel, no Baldasar je već pokušao dati Vilu Dalmaciju u plodouživanje, što znači da je namjerava komercijalizirati. A to će mu omogućiti nebulozni opis luksuznog hotela kao društvene svrhe, koji je Dražen Pejković, savjetnik gradonačelnika za prostorno planiranje, nazvao ‘dopunama namjene’.

Za ostatak Marjana nijedan zahtjev za gradnju i prenamjenu područja u građevno, pa tako ni onaj crkvenog reda Klarisa za gradnju hotela na Zvončacu, nije uvažen. Nije uvažena ni legalizacija bespravnih objekata koji čine 1,77 hektara površine, nego je konzervatorima prepušteno da odluče nalaze li se oni u području ‘tradicijske naseobine’. Na taj način, kaže Srđan Marinić iz Društva Marjan, legalizacija najvjerojatnije neće biti moguća, no zato se u Programu gospodarenja marjanskom šumom izostavilo čak 104,5 hektara, koji uključuju područja s tim objektima, kao i Sustipan i Zvončac, što otvara put za prenamjene u budućnosti.

Iako gradska jezgra, gdje broj stanovnika rapidno opada nauštrb apartmana, hotela i restorana, ostaje i dalje u statusu prostora poslovno-stambene namjene, bitne promjene odvijaju se oko stambeno-poslovnog projekta uz bedem Contarini, gdje građani već godinama vode pravnu bitku kako bi investitoru onemogućili prenamjenu pješačke u prometnu zonu. Ovim promjenama, bez konzultacija s UNESCO-m, promet se dovodi do samih zidina Dioklecijanove palače.

Devastacija prijeti i četvrti Trstenik, poznatoj po iznimno vrijednoj modernoj arhitekturi Ive Radića. Upravo tu HDZ-ov vijećnik Marušić namjerava sportsko-rekreativnu površinu ‘dopuniti’ svojim poslovno-stambenim objektom, dok u susjedstvu želi graditi i trgovački lanac Tommy. Gradski kotar Trstenik još od prošle godine održava skupove nastojeći utvrditi što se sprema i o tome informirati građane, no kako nam je rekao predsjednik kotara Saša Varmuža, investitori se nikada nisu odazvali na pozive da predstave svoje projekte. On navodi da se primjerice lanac Tommy prema novom GUP-u obvezuje napraviti 200 parkirnih mjesta u sklopu svog objekta, no već sada ih na istom prostoru ima više od 170. Kako u četvrti nedostaje oko 800 mjesta, Tommyjeva investicija građanima ne bi donijela gotovo ništa.

Bolje neće proći ni građani susjednog, urbanistički cjelovito osmišljenog kvarta Split 3, kojem također prijete u najmanju ruku čudnovata rješenja. Tamo bi na rekreativnom prostoru trebala osvanuti višekatnica s igralištem na vrhu, a na gusto naseljenom području benzinska postaja. Vjerojatno još gori je prijedlog gradnje objekta na Turskoj kuli, zelenoj površini za koju su stanovnici tamošnje četvrti Lovret, u kojoj živi 11 tisuća ljudi, itekako zainteresirani. Organizirali su akcije čišćenja, a arhitektica Vanda Trifunović volonterski je izradila projekt parka. No Grad Split na tom dijelu predviđa na površini od 2500 četvornih metara izgraditi zgradu u koju bi se mogli useliti izviđači i Gorska služba spašavanja. Naglasak je na mogli, jer kako objašnjava vijećnik tamošnjeg kotara Siniša Jonjić, takva formulacija od strane Grada nikoga ne obavezuje, a objekt je predimenzioniran za te svrhe.

- Ako je za skaute, pa i za HGSS, mogu komotno useliti sve svoje prijatelje i rodbinu u toliki objekt i još će ostati za one koji se nisu uselili u POS-ove stanove - ironičan je Jonjić.

Primjera je mnogo, ali građani Splita o njima ne mogu baš previše pročitati u glavnim lokalnim novinama Slobodnoj Dalmaciji, čiji je novinar koji prati prostornu tematiku svoj tekst o GUP-u objavio na jednom neprofitnom portalu. Prenamjena se u GUP-u traži, naime, i za dio zgrade Slobodne Dalmacije.

Kako je početkom ovog tjedna završena javna rasprava, Grad Split u roku od 15 dana mora objaviti očitovanje na pristigle primjedbe. Nakon toga GUP ide na županijsku verifikaciju, a potom bi ga trebalo usvojiti Gradsko vijeće. Kako će se postaviti vijećnici SDP-a, iz kojeg je Baldasar udaljen, teško je reći zbog unutarnjih previranja u toj stranci. HDZ-ov Andro Krstulović Opara, koji je najavio da će se dogodine natjecati na izborima za splitskog gradonačelnika, izrazio je nezadovoljstvo predloženim promjenama GUP-a, no na naše pitanje o tome hoće li njegov stav utjecati na HDZ-ove vijećnike rezolutno je odgovorio da ne može i da neće.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više