Novosti

Politika

Nema genocidnih naroda

Naučni skup SPC-a okviru obilježavanja Svetih novomučenika Jasenovačkih: Narod ne može u cjelini biti genocidan, ali može kolektivno doživjeti genocid, rekao je direktor Sekretarijata za vjere u Vladi Republike Srpske Dragan Davidović koji je na skupu učestvovao kao historičar

U okviru obilježavanja Svetih novomučenika Jasenovačkih, u prostorijama Srpske pravoslavne opšte gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’, 7. septembra održan je naučni skup ‘Novomučenici: Poliperspektiva IV’, posvećen žrtvama i njihovom stradanju. Skup su otvorili predsjednik Odbora za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora SPC i vladika pakračko-slavonski Jovan, koji je inicijator održavanja takvih skupova, kao i Velјko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Njih dvojica su okuplјenima predstavili dosadašnje rezultate rada Odbora i Muzeja žrtava genocida. Do kraja godine, u planu je objavlјivanje Memoranduma SPC koji je u julu 1941. godine, bio uručen njemačkim okupacionim vlastima u Srbiji u cilju pokušaja sprečavanja stradanja srpskog naroda u NDH. Izvještaj SPC je sačinjen na osnovu izjava izbjeglica koje su od aprila 1941. godine dolazile u Srbiju.

- Narod ne može u cjelini biti genocidan, ali može kolektivno doživjeti genocid, rekao je u svom predavanju direktor Sekretarijata za vjere u Vladi Republike Srpske Dragan Davidović koji je na skupu učestvovao kao historičar s temom ‘Genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj’. On je analizirao sedam bitnih značajki genocida nad Srbima u NDH, počevši od medijske i propagandne pripreme te zakonodavstva kojima je pripreman teren za kasnije mjere - odvođenje u logore i zatvore, ubojstva od pojedinačnih do masovnih, protjerivanje i odvođenje na prisilan rad, ekonomsko uništavanje i  odnarođivanje.

 - U odnosu na SPC, sveštenstvo i vjernike primijenjeni su svi ti elementi genocida, rekao je Davidović i dodao da je genocid provođen na svakom pedlju NDH, ne samo nad Srbima, nego nad Židovima i Romima.

Na skupu je predstavljen budući dugogodišnji zajednički projekt Sekretarijata za vjere RS, Odbora za Jasenovac i Muzeja žrtava genocida – ‘Enciklopedija genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH’ čiji je cilj postavljanje temelјa za profesionalno proučavanje stradanja ova tri naroda tokom Drugog svjetskog rata.

Radovan Pilipović, direktor Arhiva SPC-a, predstavio je knjigu ruskog historičara-arhiviste Mihaila Škarovskog ‘Holokaust i pravoslavna crkva’. Podsjetio je na stradanja pravoslavnih naroda Srba, Grka i Armenaca početkom 20. vijeka i naglasio da su pravoslavne crkve različito reagirale na holokaust. U onima koje su djelovale u državama koje su bile Hitlerove saveznice, bilo je više antisemitizma, iako se, kako je Škarovski naveo u knjizi, Bugarska pravoslavna crkva (BPC) suprotstavljala bugarskoj vladi.

Vladika Jovan dao je kritičke opaske na knjigu, ističući da BPC nije reagirala na holokaust koji su bugarske vlasti počinile nad Židovima u Makedoniji, već postaje kritički raspoložena tek nakon bitke kod Kurska kad se vidjelo u kom smjeru rat vodi. Naglasio je i da su ‘u tadašnjoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi po pitanju holokausta bili veći nacisti od SS-a’.

Završni dio skupa bio je posvećen razgovoru vladike Jovana i poznatog režisera Lordana Zafranovića o njegovom ratnom opusu - ‘Okupacija u 26 slika’, ‘Testament’, ‘Pad Italije’ i ‘Krv i pepeo Jasenovca’.

- Bio sam postiđen kad sam prvi put došao u Jasenovac, rekao je Zafranović ističući da je u priči o zločinima u NDH mučna činjenica da su zločine počinili susjedi žrtava, da su zločini bili masovni i počinjeni na stravične načine. Govorio je o okolnostima rada na svom filmu ‘Testament’ koji nikad nije javno prikazan na TV, iako je koproducent bila tadašnja Radio televizija Zagreb.

Skupu su prisustvovali i domaćin mitropolit Zagrebačko-lјublјanski Porfirije, predstavnici Ambasade Srbije u Hrvatskoj, učenici i profesori gimnazije, profesori pravoslavnih bogoslovija i njihovi đaci koji su dan ranije u Pakracu bili na seminaru s temom ‘Kako predavati o Jasenovcu’.

Karakteristika ovogodišnjeg skupa bila je malo opuštenija forma, rekao nam je nakon skupa u gimnaziji vladika Jovan.

- Nužno je baviti se ovom temom. Mediji nažalost trče za senzacijama, pogotovo kad je ova tema u pitanju; kad se njome ozbiljno pozabavite, mediji nestaju u vidu lastina repa. Na prostoru bivše Jugoslavije postoji ogromna inflacija govora i deflacija naučnog rada i pristupa - rekao je vladika Jovan.

Dragan Davidović koji je prisustvovao svim dosadašnjim ovakvim skupovima rekao nam je da ispunjavaju svoju svrhu, da se na njima prožimaju vrlo bitne teme I izlažu presjeci historijskih stanja.

- Ranijih godina bili su ovde i pripadnici drugih religijskih zajednica koji su takođe govorili o stradanju svojih naroda tokom istorije, ali i načinu na koji treba prevladati suprotstavljene odnose između naroda i konfesija. Od mučenika se ne traži njegova istorija, mučenici se slave, a pozivaju se zločinci da priznaju zločine, ali s pokajanjem, kako bi došlo do pomirenja između naroda – rekao je Davidović.

Liturgija u Jasenovačkoj crkvi

Dan nakon naučnog skupa, u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelјa u Jasenovcu održana je centralna proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih. Liturgiju je u punoj crkvi služio arhiepiskop berlinski Marko, uz sasluženje više episkopa i sveštenstva, nakon čega se obratio prisutnima. Nakon liturgije arhijereji su na humci nedaleko kod spomenika ‘Kameni cvijet’ održali pomen za žrtve Jasenovca uz obraćanje vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i episkopa marinskog Inokentija. Liturgiji i obredu su prisustvovali i saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević, predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić, zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović i zamjenik župana vukovarsko-sremskog Đorđe Ćurč, kao i drugi srpski aktivisti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više