Novosti

Društvo

Nemojte nasjest na lažne popisivače

Pravi popisivači izlaze na teren u idući ponedjeljak i bit će prepoznatljivo obučeni u bijele i plave majice s maskama i akreditacijom s logom DZS-a i Popisa stanovništva

Large stan

Popisivači će tek u ponedjeljak,  27. rujna, početi popisivati stanovništvo pa je Ivana Sopta iz Državnoga zavoda za statistiku pozvala u nedjelju građane na oprez zbog pojave lažnih popisivača, podsjetivši da do 26. rujna traje prva faza popisa - samopopisivanje na portalu e-Građani.

Sopta je u nedjelju navečer u Dnevniku HTV-a istaknula da je Državni zavod za statistiku obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova o pojavi lažnih popisivača. Naime, prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba je zbog dvije prevarantice ostala bez novca i nakita, a Sopta je rekla da je bilo još nekoliko takvih pokušaja.

Objasnila je da će popisivači imati prepoznatljive bijele i plave majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. Na teren će izaći s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu COVID potvrdu, dodala je Sopta i pozvala građane da, u slučaju da im na vrata dođu lažni popisivači, odmah obavijeste policiju. Podsjetila je da do 26. rujna traje prva faza popisa, faza samopopisivanja, te poručila građanima -  u tom periodu nitko nema razloga kucati na vaša vrata.

Kada je pak riječ o samopopisivanju koje je u tijeku, glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković podsjetila je da je za ulazak u sustav E-građani potrebna digitalna identifikacija, osobna šifra građana - takozvana vjerodajnica. Objasnila je da je najjednostavnije otići u poslovnicu Fine i dobiti vjerodajnicu ali, ako netko ne želi otići u poslovnicu Fine, može to učiniti i online putem gdje će dobiti najnižu vjerodajnicu - E-pass.

"Nije bitno prebivalište, bitno je ono mjesto gdje zaista živimo i kada se daju podatci o stanu daju se isključivo podatci o mjestu gdje stvarno živimo", istaknula je Brković.

Budući da samopopisivanje nije obvezno, na teren će zato u ponedjeljak, 27. rujna, izaći osam tisuća popisivača. Pokucat će na sva vrata u Hrvatskoj, a ako tada neće biti nikoga u stanu, popisivači će ostaviti obavijest s podatcima za kontakt, pa nitko neće ostati nepopisan, poručili su iz DZS-a. Inače, do nedjelje, do 15 sati, uspješno je popisano više od 546.000 građana.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više