Novosti

Društvo

Pravoslavni i katolički sveštenici zajedno na liturgiji

Na Vaskršnji ponedeljak, u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja u Vukovaru, liturgiji su prisustvovali i franjevci, čestitajući praznik vernicima Srpske pravoslavne crkve

Large franjevci na liturgiji

Gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Tonio Vučemilović i protojerej stavrofor Saša Kuzmanović s replikom Čudotvorne ikone Bogorodice šarengradske (foto Senka Nedeljković)

Ekumenski dijalog u savremenom društvu postaje sve više neophodan, a posebno u sredinama koja i decenijama posle ratnih sukoba još uvek osećaju teret istih. Da je moguć i dobrodošao, pokazali su konkretnim primerom gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Tonio Vučemilović i župni vikar fra Marijan Ligenza.

Njih dvojica su na Vaskršnji ponedeljak, 6. maja, prisustvovali liturgiji koju je u crkvi Svetog oca Nikolaja u Vukovaru služio protojerej stavrofor Saša Kuzmanović. Priliku su iskoristili da starešini Hrama i vernicima Srpske pravoslavne crkve čestitaju vaskršnje praznike. Vukovarski paroh Kuzmanović zahvalio je franjevcima na poseti i tom prilikom im preneo pozdrave i blagoslov episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima.

- Sa predstavnicima Katoličke crkve u Vukovaru i dosad smo imali korektne odnose, ali je ovo prvi put da je novi gvardijan iskazao želju da nas poseti i prisustvuje liturgiji - rekao je otac Saša.

Ovakav primer mogao bi da bude dobar početak u uspostavljanju boljih međuverskih odnosa i trajnog mira, pa je tako protojerej Kuzmanović najavio i skoro uzvraćanje posete. I pravoslavni sveštenik i katolički svećenik složni su da je to važan korak u daljnjoj izgradnji prijateljskih odnosa između dve crkve u gradu Vukovaru. Namera je da vlastitim primerom pokažu put mira, ne samo u svom zvanju nego i u stvarnom životu.

Nakon liturgije nastavili su druženje u Srpskom domu, a u razgovorima su učestvovali i predsednik te ustanove u kulturi Nebojša Vidović te veroučitelj Ljubomir Abadžić. Kao uspomenu na taj dan, franjevcima je poklonjena replika Čudotvorne ikone Bogorodice šarengradske, koju su po povratku postavili u samostansku kapelicu kako bi ih podsećala na taj, kako su rekli, veliki dan mira i prijateljstva.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više