Novosti

Kronika

Neven Ivošević: Dogradonačelnik drugog reda

Ogulinski dogradonačelnik iz redova SDSS-a: U trenutačnoj konstelaciji snaga mi smo jedina manjinska opcija koja može pomoći Ogulinu

85gxrblzpa1y0zeqr4s0wtn8m8r

Neven Ivošević

Prije devet mjeseci izabrani ste za zamjenika ogulinskoga gradonačelnika iz redova SDP-a, koji je na toj funkciji naslijedio HDZ-ovog: kako surađujete?

Biti manjinskim dogradonačelnikom svagdje je nezahvalna pozicija, jer gradonačelnici često na marginama drže svoje zamjenike koji ne pripadaju istoj političkoj opciji. Tako je uglavnom i kod nas, pa mi dosad još nije dodijeljen ozbiljan posao, nego se moja funkcija svela na samoinicijativno rješavanje problema naše zajednice, pri čemu jedinu pomoć dobivam od SDSS-a i SNV-a. Konkretno, tim je putem osiguran novac, oko 120 hiljada kuna, za obnovu prostorija Mjesnog odbora Ponikve te izgradnju nadstrešnice i nabavu peći za potrebe tamošnje škole. Stoga, barem zasad, moram reći da je suradnja s prijašnjom ogulinskom vlašću, HDZ-ovom, ipak bila bolja. Nadam se da će se to u dogledno vrijeme promijeniti, pogotovu ima li se na umu da se sadašnji gradonačelnik Dalibor Domitrović prvi put susreće s problematikom upravljanja gradom. Naravno, ja ću i dalje zahtijevati da se pritom zadovolje sve potrebe srpske zajednice, od kulturnih i vjerskih do društvenih i socioekonomskih.

Je li gradonačelnik skloniji suradnji s SDSS-om, koji u Gradskom vijeću nema svojih članova, ili s DSS-om koji mu u tom tijelu ‘drži’ većinu?

Gradonačelnik me baš i ne ‘tretira’ kao izabranog predstavnika srpske manjinske zajednice, a razlog tomu očito leži i u činjenici da mu DSS-ovac daje većinu u Vijeću: bez obzira na to što bi od suradnje sa SDSS-om mogao imati veći interes i on i cijela zajednica, prihvaćena je politika opstruiranja legalno izabranih manjinskih predstavnika koju provodi ta stranka. Budući da SDSS trenutačno ima četiri pomoćnika ministra u Vladi RH, od mog bi rada i angažmana zasigurno više koristi imali i Domitrović i svi građani Ogulina: u tom bi smislu posebno dragocjena bila pomoć Spomenke Đurić, pomoćnice ministrice za regionalni razvoj i fondove EU-a. Moja je stranka i inače spremna pomoći gradonačelniku oko realizacije svih projekata, a posebno onog vezanog uz obranu Ogulina od poplava koji je, prema našim saznanjima, pod velikim upitnikom uslijed trome administracije i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Nažalost, naša pomoć po tom pitanju još nije zatražena.

Kako komentirate posljednje događaje u SKD-u ‘Prosvjeta’, tokom kojih je vaš bivši stranački kolega i sugrađanin Siniša Ljubojević smijenjen s predsjedničke funkcije?

On je ‘Prosvjetin’ rad paralizirao godinu i pol, držeći je u organizacijskom, programskom, financijskom i svakom drugom kaosu, u kakvom nikada, kroz svoju dugu i bogatu povijest, nije bila. Očekujem i da će nadležne institucije kroz reviziju financijskog poslovanja otkriti prave razloge takvom destruktivnom ponašanju. Njegov će odlazak omogućiti da Društvo ponovno uspostavi visoke standarde na kakve smo navikli, no za saniranje štete i negativnih posljedica lošeg upravljanja ipak treba nešto vremena.

Kakvi su vam planovi na dogradonačelničkoj funkciji?

Problema ima puno, planova je više, a novca najmanje. Cilj nam je da svim građanima Ogulina, pa tako i našoj manjini, bude bolje. Zato smo spremni pomoći čim SDP-ov gradonačelnik to od nas zatraži. Uostalom, u trenutačnoj konstelaciji snaga, mi smo jedina manjinska opcija koja to može: njegovi sadašnji partneri to nisu u stanju, jer nemaju nikakvu političku vertikalu. Primjerice, možemo najaviti nekoliko infrastrukturnih projekata iz budžeta Vlade RH - obnovu školske zgrade u Vitunju, obnovu cesta Ogulin-Jasenak-Drežnica te Grabrk-Ponikve te uvođenje vodoopskrbe ondje gdje je još nema. Osim toga, u suradnji s Crvenim križem nastojimo olakšati život staračkog stanovništva, što je posebno važno zna li se koliko su i ovi krajevi poharani iseljavanjem mladih. Pomoći ćemo i organiziranjem radionica vezanih uz povlačenja novca iz EU-fondova namijenih razvoju ruralnih i brdsko-planinskih područja: kroz dvije prošlogodišnje prošlo je osamdesetak polaznika, a rezultirale su desecima odobrenih projekata koji su Ogulinu donijeli više od milijun kuna. Naravno, i dalje ćemo nastojati što brže i efikasnije rješavati ostale aktualne probleme cijele ovdašnje zajednice.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više