>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Nezadovoljni odnosom župana

Sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije: ‘Nisam zadovoljan sa postupanjem župana i sa njegovim odnosom prema srpskoj zajednici’, kaže Dejan Mihajlović

Na sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, izraženo je negodovanje ponašanjem župana Damira Jelića koji ne može reći kada će primiti vodstvo Vijeća već je obećao to učiniti ‘u dogledno vrijeme’.

- Bez obzira na zauzetost župana to je nama vrlo loša poruka. Ako se sastanak sada nije mogao održati, termin je ipak mogao odrediti. Pa valjda u naredna tri mjeseca ili do kraja godine ima jedan slobodan termin da nas župan primi. Ali mi ni termin nismo dobili - kazao je Mihajlović.

- Ta poruka je vrlo jasna i vrlo loša za nas. Nisam zadovoljan sa postupanjem župana i sa njegovim odnosom prema srpskoj zajednici. U Osnovnoj školi Katarina Zrinska u Krnjaku imamo pravo na tri člana Školskog odbora, međutim imamo samo jedno mjesto, dok naša dva mjesta zauzimaju pripadnici hrvatskog naroda. Više smo puta tražili da se ta statutarna odredba ispoštuje ali to nije slučaj – rekao je Dejan Mihajlović.

U nepuna tri mjeseca od konstituiranja, Vijeće srpske nacionalne manjine Karlovačke županije zabilježilo je cijeli niz aktivnosti. To je rečeno na trećoj sjednici održanoj u Krnjaku. Izvršena je primopredaja s bivšim vodstvom, izrađen je polugodišnji izvještaj o poslovanju za ovu godinu, Vijeće je uselilo u novi prostor, sudjelovalo je na nizu komemoracija za postradale u Drugom svjetskom ratu, obilježena su formiranja brojnih partizanskih odreda na Kordunu i Dan ustanka u Srbu. Također je držan susret s vladikom Gerasimom na kojem se razgovaralo o suradnji srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve na području Karlovačke županije i Gornjekarlovačke eparhije.

Zaključeno je da bude poslano pismo podrške Miloradu Pupovcu u vezi sa svim što se događa srpskoj zajednici i njemu kao lideru zajednice. Više puta su se čula mišljenja da je bolje da SDSS izađe iz koalicije nego da trpi ovakvu vladu, bez obzira na sve što je do sada učinjeno. Dejan Mihajlović je ustanovio da predstavnici srpske zajednice Karlovačke županije nisu naišli na dobar prijem kod vladike Gerasima pa je odlučeno da se Svetom Sinodu uputi pismo i ukaže na ne baš naročitu saradnju sa crkvom na širem karlovačkom području.

I ove godine ima problema oko obilježavanja stradanja trinaestorice Krnjačana na karlovačkom Koranskom mostu, u septembru 1991, zbog čega je osuđen policajac Mihajlo Hrastov. Policija garantira sigurnost, ali vijećnici ne žele održavati komemoraciju uz policijsku zaštitu već na civilizirani način, ne bojeći se pritom za svoju sigurnost. Kako sigurnost vjerojatno neće biti zagarantirana bez prisutnosti policije, po svemu sudeći i ove godine komemoracija će se održati 21. septembra u manastiru u Donjem Budačkom.

Također još nema dvopismenih ploča naziva naselja i mjesta u općinama Plaški, Vojnić i Krnjak, rečeno je na sjednici.

Na određeno vrijeme bit će zaposlen pravnik za besplatnu pravnu pomoć i tajničke poslove. Prihvaćen je prijedlog dožupana Mirka Martinovića da se Županijskoj skupštini uputi prijedlog da se karlovačka Gimnazija na Rakovcu preimenuje u Gimnazija Nikola Tesla. Kako se pored same škole, kazao je Martinović, gradi Centar Nikola Tesla, onda je logično da se škola u koju je Tesla išao nazove prema njemu.

1/1