>

novosti logo

Nije dnevno.hr nego direktno.hr

Novinari novog portala Miljenka Manjkasa radit će ‘dijelom za plaću, a dijelom entuzijastički’

Prošlotjednom stidljivom najavom da će ‘hrvatska medijska scena od 1. listopada biti bogatija za internetski portal direktno.hr’, urednik zloglasnih HTV-ovih ‘Motrišta’, bivši glavni urednik ‘Večernjeg lista’ i koautor nekadašnjeg treš šoua ‘Istraga’ na Novoj TV, Miljenko Manjkas, vraća se u medijsku arenu, po svemu sudeći, u novom formatu.

Naime, nakon pokretanja televizijskih i radijskih projekata, ali i vođenja dnevnih novina velikog formata, medijski mag stasao u doba HDZ-ove vladavine, u drugoj polovici devedesetih lansiran iz Ureda predsjednika Franje Tuđmana, oprobat će se na internetu i to, kako tvrdi, u projektu koji nema nikakve veze s politikom, odnosno s HDZ-om.

- Bit će to komercijalni portal okrenut tradicionalnoj publici jer većina hrvatskih medija obraća se lijevoj liberalnoj javnosti, no značajan dio hrvatskog društva ima druge vrijednosti i direktno.hr će pokriti taj medijski prostor - tvrdi Manjkas, dodajući da taj projekt nema nikakve veze s kuloarskim pričama da ‘HDZ pokreće svoj portal’, jer ne vidi tko bi taj portal financirao. Ne razumije kakva bi uloga HDZ-a mogla u tome biti i te glasine smatra ‘teorijama zavjere toliko tipičnima za Hrvate’.

Prema Manjkasovim riječima, direktno.hr nastao je njegovim kapitalom i osnivač mu je njegova tvrtka Propuls, a za taj novi portal okrenut tradicionalnoj publici već sada su zainteresirani mnogi strateški partneri – oglašivači, ali i potencijalni ulagači. To su veliki igrači jer, tvrdi Manjkas, direktno.hr nije ‘garažni projekt’ i iza njega stoji ozbiljna redakcija s dvadesetak novinara kojima je glavni urednik Vladimir Milinović, pokretač različitih medijskih projekata u posljednjih dvadesetak godina i to, kako sam ističe, preko svojeg Instituta novih medijskih strategija – poznatog najviše na Facebooku. Među imenima angažiranima na portalu direktno.hr Manjkas ističe Nevena Pavelića, nekadašnjeg urednika u Hini i zamjenika urednice portala Narod.hr, glasila udruge U ime obitelji kojoj je na čelu Željka Markić, a spominje i Andreu Latinović, bivšu glavnu urednicu ‘Vjesnika’ i glasnogovornicu HSLS-a.

Manjkas ističe da je u redakciji u zagrebačkom poslovnom centru Green Gold angažirao više novinara od prvotnog plana, a glavni urednik Vladimir Milinović u ‘Novom listu’ je rekao da će oni ‘dijelom raditi za plaću, a dijelom entuzijastički, vjerujući da će im se uloženo vratiti’. Prema Manjkasu, projekt ima velike šanse za uspjeh, što ovisi o odazivu oglašivača i strateških partnera u sljedeća tri mjeseca. Bez obzira na to, glavni urednik mu izražava bezrezervnu potporu.

- Manjkas je, što god možda tko mislio o njemu, jedan od najboljih novinara u Hrvatskoj, a uz to je, što za cijelu priču nije nimalo nevažno – solventan. Želimo otvoriti širom sve medijske kanale, vratiti se u godine kada je na medijskoj sceni postojao pravi i puni spektar medija, od krajnje ljevice do krajnje desnice - poručio je Milinović.

U ovom slučaju, kanali bi se mogli otvoriti za krajnju desnicu. Podsjetimo, Manjkas je nakon smjene u ‘Večernjem listu’ 2006. sudjelovao u nizu projekata, između ostaloga i s Andrejom Rorom u huškačkoj emisiji ‘Istraga’, a HTV-u je unosno prodao svoj igrano-dokumentarni serijal o Udbi, mokrom snu svakog desničara, naslovljen ‘Jugoslavenske tajne službe’, i to u deset epizoda u trajanju od po 50 minuta. Sada pak namjerava uzeti dio medijskog kolača koji drži zloglasni portal dnevno.hr, konkurencija mu s medijske desnice.