>

novosti logo

Piše Novosti

Noćni osmomartovski marš

Noćni prosvjedni marš, koji drugu godinu zaredom organizira feministički kolektiv fAKTIV, održat će se u srijedu, 8. marta. Glavna tema ovogodišnjeg marša jest borba za ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena, posebno prava na pobačaj. Okupljanje je previđeno za 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, odakle povorka gradom kreće u 18,30 sati.

fAKTIV ustrajno vodi bitku: ‘Lani smo u velikom broju marširale i utabanim putovima stoljetne borbe žena za svoja prava i sva ljudska prava. Poručile smo da borba traje cijelu godinu - da ćemo se boriti protiv fašizma, nasilja, ratova, siromaštva, kapitalističke eksploatacije i svih oblika društvenih nepravdi. Da ćemo braniti ugrožena prava žena i boriti se za sustav i društvo u kojemu imamo sve materijalne uvjete za donošenje odluka o vlastitim životima’.

Osmi mart smatraju slavljem i odavanjem poštovanja toj borbi i njezinim tekovinama, jer osmi mart je i nepokolebljivi čin otpora prema svima koji žele zatrti dosad izborena prava.

Poručuju: ‘Već dugo svjedočimo širenju neokonzervativne ideologije, koja se obrušava na temeljna prava žena, na LGBT zajednicu, na sve Druge. Poručujemo tim promotorima patrijarhata, promotoricama prisilne reprodukcije, samoprozvanim ‘podržavateljima života’, koji nam serviraju priču o ‘životu’, dok istovremeno utjeruju strah i siju mržnju: Nemate šanse! Žene ne pristaju. Nema povratka. Ne računajte na nas u vašoj velikoj demografskoj obnovi! Iako je žalosno da danas branimo nešto izboreno prije skoro 40 godina, to nas ne smije obeshrabriti. Često, nažalost, ne biramo svoju revoluciju, ali smo dužne sudjelovati u borbama protiv patrijarhata i fašizma u kojima se nađemo. Dužne smo reagirati, obraniti prava, ne dopustiti da nas ugnjetavaju. Slijedimo svoje prethodnice - borkinje koje su se izborile za siguran i legalan pobačaj, pridružimo se uvijek prisutnom i rastućem globalnom ženskom otporu i glasno viknimo: E, nećete! Ovo je doba otpora! Sad je vrijeme otpora!’

1/3