Novosti

Politika

Nova doza fundamentalizma

Laudato televizija, prvi vjerski televizijski kanal u Hrvatskoj, obznanila je da su prošlog tjedna otvorili dopisništvo u Splitu. Dogovor je postignut uz suglasnost Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je posljednja dva mjeseca pogođena pedofilskim skandalom

Skuixkd4pc7ptv2mky68que7nwe

(foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Laudato televizija, prvi vjerski televizijski kanal u Hrvatskoj, obznanila je da su prošlog tjedna otvorili dopisništvo u Splitu. Splitsko sjedište Laudata nalazi se u Centralnom bogoslovnom sjemeništu, s čijim je predsjednikom Jurom Bjelišem ugovor potpisala vlasnica televizije Ksenija Abramović. Dogovor je postignut uz suglasnost Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je posljednja dva mjeseca pogođena pedofilskim skandalom.

‘Uredom u Splitu LTV-u je znatno olakšano praćenje događaja na jugu Hrvatske te pravovremena proizvodnja televizijskog sadržaja s ciljem pokrivanja i povezivanja svih dijelova Hrvatske u vlastitom program’, objavili su iz Laudato TV-a. Budu li se rukovodili dosadašnjim programskim sadržajem, to će podrazumijevati novu dozu vjerskog fundamentalizma i proustaškog političkog svjetonazora.

Analiza Laudato programa koju smo proveli prije dva mjeseca na površinu je izbacila obilje revizionističkog desničarskog sadržaja, količinski i diskurzivno neusporedivog sa sličnim platformama u Hrvatskoj. Bilo da je riječ o dokumentarcima koje proizvode – pa ih HRT otkupljuje i prikazuje – ili gostima i voditeljima koji promoviraju ekstremnu desnicu, dehumaniziraju LGBT osobe i šire histeriju o štetnosti cijepljenja, Laudato TV je medijska kuća bez konkurencije. Unatoč tome, Vijeće za elektroničke medije dodijelilo im je za prošlu i ovu godinu više od milijun kuna za proizvodnju ‘sadržaja od javnog interesa’.

Subvencionirane emisije, pokazala je naša analiza, predstavljaju ponajgore primjere opisanog sadržaja. Kad smo Vijeće tražili da se očituje oko sufinanciranja tih emisija, odgovorili su nam da Laudato ne krši Zakon o elektroničkim medijima. Štoviše, obavijestili su nas da je ta televizija ‘opravdala korištenje novca iz Fonda za poticanje pluralizma’. Minulog tjedna Laudato je programski sadržaj proširio na društvene mreže. Na Facebooku su proslavili pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije stihom ‘Ante zove, Luka viče, mi smo spremni izborniče’, blago modificiranim tekstom ustaške pjesme ‘Evo zore, evo dana’. U svakom slučaju, otvaranjem splitskog dopisništva pruža se prilika za nove subvencije i lakšu proizvodnju dokumentaraca, na primjer onih koji bi, predlažemo, opovrgavali činjenicu da je Pavelić prepustio Dalmaciju Talijanima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više