Novosti

Politika

Blaženi među medijima

Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku prema kojoj sadržaj vjerske Laudato televizije ne predstavlja nikakav problem. Odluka je donesena nakon što su Novosti od Vijeća zatražile analizu pet različitih emisija koje su ove i prošle godine dobile 1,3 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma

03fkk19n5gc3wig1a7ywxjyplxw

Subvencija za difamiranje i neznanje – Laudato TV (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Vijeće za elektroničke medije donijelo je nedavno odluku prema kojoj sadržaj vjerske Laudato televizije ne predstavlja nikakav problem. Dapače, isto je tijelo prethodno dodijelilo Laudatu subvenciju za izradu tog sadržaja. Odluka je donesena nakon što su Novosti od Vijeća zatražile analizu pet različitih emisija koje su ove i prošle godine dobile 1,3 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma. Tako je u emisiji ‘Život i zdravlje’, u razgovoru s don Damirom Stojićem, voditeljica Neda Aberle sugerirala da su transrodne osobe utjelovljenje sotone i ocijenila da će Istanbulska konvencija proizvoditi nasilje u obitelji. U drugoj epizodi ugostila je Srećka Sladoljeva, jednog od predvodnika antivakcinacijskog pokreta. Sat vremena Sladoljev je objašnjavao da cjepiva putem igle uzrokuju ozbiljne bolesti, da je cijepljenje znanstveno i medicinski neispravno te da je ‘crna laž’ da je spasilo milijune života. ‘Strašno!’ kazala je voditeljica, dodajući da kao liječnica ponešto zna o toj temi.

Takav sadržaj prošao je analizu stručnih službi Agencije za elektroničke medije (AEM) pa je Vijeće donijelo odluku da Laudato TV ne krši Zakon o elektroničkim medijima. U jednoj rečenici obavijestili su nas da je Laudato ‘opravdao korištenje novca iz Fonda za poticanje pluralizma s ovakvim programom’. U prijevodu, članovi Vijeća naknadno su pregledali subvencionirane emisije Laudata i donijeli takvu odluku. Da ništa nije sporno, izglasalo je petero vijećnika: Damir Hajduk, Vanja Gavran, Anita Malenica, Davor Marić i Gordana Simonović. Protiv je bila jedino Suzana Kunac. Ona je u izdvojenom mišljenju navela da je kontekst i sadržaj gore citirane emisije transfobičan i homofobičan te da je istup voditeljice Nede Aberle ‘nezapamćen’. ‘Taj stav nećete u toj formi vidjeti u drugim medijima. Da se takve izjave čuju od voditelja bilo kojeg drugog medija, moj bi stav bio da se i u tim slučajevima radi o govoru mržnje i da ovo treba sankcionirati’, poručila je Kunac.

Dok dio javnosti kritizira Hrvatsku radioteleviziju zbog sve neprofesionalnije, pristranije i klerikalizmom obilježene uređivačke politike, potrebno je zapamtiti i ovdje opisan stručno-financijski doprinos Vijeća za elektroničke medije koje upravlja AEM-om, institucijom kojoj bi posao trebao biti borba protiv takvih sadržaja u elektroničkim medijima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više