Novosti

Preporuke: muzika

Nova era hip-hopa

Na novom albumu clipping. preokreću negativne trope horrorcorea i čitaju žanr kroz antirasističku prizmu, Backxwash na svom noise-hop prvijencu progovara iz perspektive transrodne žene odrasle u strogoj katoličkoj obitelji, a Moor Mother repa o problemima stanovanja u Philadelphiji

clipping.: Visions of Bodies Being Burned (Sub Pop, 2020.)

Rijetko je kad nastavak bolji od originala, no kalifornijska eksperimentalna hip-hop trojka clipping. nadmašila je "There Existed an Addiction to Blood", svoj prošlogodišnji horrorcore album tempiran za Noć vještica. "Vision of Bodies Being Burned" zadržava sve značajke tog ostvarenja – preokretanje negativnih tropa horrorcorea kao možda i najmizoginijeg hip-hop podžanra, čitanje horor žanra kroz primarno antirasističku prizmu – i izvedbeno sve podiže za još nekoliko stepenica. Album sadrži singlove "Say The Name" i "96 Neve Campbell" koji spajaju ljepljive refrene i lukave metakomentare na pravila horor žanra. Kao i na prethodnom albumu, Daveed Diggs repa iz trećeg lica i tako spretno provlači slušatelja kroz narativ i dekonstrukciju raznih horor mitova, no koliko god je njegova izvedba tehnički i kreativno impresivna, prava atrakcija je glazba Williama Hutsona i Jonathana Snipesa. Zahvaljujući njihovom dugogodišnjem iskustvu na filmskoj glazbi, ali i zaleđu u noise i power electronics undergroundu, "Visions of Bodies Being Burned" miljama je udaljen od standarda hip-hop, ali i gitarističke produkcije. Hutson i Snipes uzimaju ritmičke strukture hip-hopa i elektroničke glazbe i obogaćuju ih gustim zvučnim dizajnom u kojem se isprepleću pravi instrumenti, analogni sintesajzeri, terenske snimke i filmski zvučni efekti. Sve je uvijek u savršenom skladu s odabirom tematike pa u takvim uvjetima Diggsovo repanje postaje još sugestivnije, a slušanje albuma kroz slušalice fascinantno, uranjajuće iskustvo.

 

Backxwash: God Has Nothing To Do With This Leave Him Out Of It (Self-Released, 2020.)

Kanadska reperica i producentica zambijskog podrijetla Backxwash osvojila je prestižnu kanadsku glazbenu nagradu Polaris krajem listopada za svoj debitantski studijski album "God Has Nothing To Do With This Leave Him Out Of It". Zbog obilne upotrebe semplova klasičnog rocka za koje nije imala dozvolu izdavača, album nije dostupan na streaming servisima, ali je zato dostupan kao besplatni download na Bandcampu. Ova u osnovi birokratska zavrzlama odražava i slobodarski pristup glazbenoj produkciji koji podsjeća na dane "golden age" hip-hopa s kraja osamdesetih. Ironično je stoga da album poput "God Has Nothing To Do With This Leave Him Out Of It" nikad ne bi mogao postojati u osamdesetima. Glazbeno gledano, u pitanju je gusto, gotički obojano noise-hop ostvarenje koje podjednako vuče inspiraciju iz industriala, metala, klasičnog rocka, post rocka, avangarde i trapa. U tekstualnom smislu album izveden iz perspektive transrodne žene odrasle u striktnom katoličkom odgoju gotovo je nemoguće zamisliti u bilo kojoj prijašnjoj točki u vremenu. Razlog zašto sve funkcionira besprijekorno krije se u izvedbi koja je istodobno nepretenciozno razigrana i zastrašujuće proživljena, a krajnji rezultat je zabavan, tečan i upečatljiv album koji nas podsjeća na razvoj koji je hip-hop kao forma prešao tijekom četrdesetak godina svog postojanja.

 

Moor Mother: Circuit City (Don Giovanni, 2020.)

Camae Ayewa poznatija kao Moor Mother svestrana je izvođačica koja se do sada okušala u svemu od hip-hopa, noise rocka do free jazza. Novo izdanje njenog glavnog projekta Moor Mother je snimka kazališnog projekta nastaloga lani, posvećenog problemima stanovanja u Philadelphiji. Glazba odstupa od ranijeg industrial hip-hopa i odlazi u free jazz nalik njenom drugom projektu Irreversible Entanglements, no spoken word izvedba dopunjena povremenim gostujućim soul vokalom ovdje je u prvom planu u odnosu na glazbu koja je ipak svedena na pozadinsku ulogu. S obzirom na to da ovo nije album u klasičnom smislu i da je podijeljen u činove umjesto pjesme, takva stilska odluka je razumljiva, no unatoč toj relativnoj suzdržanosti čeka vas zanimljivo i emotivno iscrpljujuće slušanje. Slično kao i Matana Roberts u svojoj seriji albuma "Coin Coin", Moor Mother ovdje dolazi sa setom vrlo specifičnih problema i iskustava afroameričke zajednice koje potom pretvara u glazbu direktno naslonjenu na razdoblje pokreta za građanska prava šezdesetih. Kroz glazbu čija je prošlost reflektirala traume ropstva, ali i tada aktualnu borbu protiv segregacije, ovakvi albumi kao da poručuju da je sloboda naznačena u zvuku i formi još daleko od stvarnosti.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više