Novosti

Kultura

Nova knjiga Tadije Čalukovića

Beogradski student dramaturgije Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Tadija Čaluković objavio je poetsku dramu "Bukvalno. Otprilike"

Large tadija 1

Tadija Čaluković

"Bukvalno. Otprilike" nova je knjiga Tadije Čalukovića, beogradskog studenta Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Profesorica na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i dramaturginja Tijana Grumić u svojoj recenziji navodi da kroz razgovor dviju žena, majke i kćeri, autor gradi "naizgled jednostavnu, a vrlo kompleksnu razmjenu koja se odvija između njegovih junakinja u kojoj do samog kraja ni one same, a ni mi nismo sigurni što se od svega toga dogodilo bukvalno, a što otprilike."

Grumić konstatira da "varljivost sjećanja i individualnog doživljaja svijeta ostavlja prostor za maštovitu scensku interpretaciju ovog teksta, ali i za njegovo čitanje u jednom dahu."

Suvremeni dramski autor iz Hrvatske Espi Tomičić kaže da je Čalukovićeva knjiga "sjajna poetska drama u kojoj čitatelj konstantno priželjkuje odgovor koji, na samom kraju, ostaje unutar njega samog, u tišini zaklopljene knjige."

Predgovor pod naslovom "Tko je živ? Tko je mrtav? Misterij femicida", napisala je Nataša Govedić, profesorica na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Ona ocjenjuje da Čaluković ne govori samo o unutarobiteljskom nasilju, nego i o "neubivosti" odnosa roditelj/dijete, "čak i onda kada je među majkom i kćeri otvoren duboki jaz..."

Tadija Čaluković je rođen 2002. godine. Piše scenarije, prozu i drame. Akademiju dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, Odsjek dramaturgija, upisao je 2021.

Potpisuje scenarij i režiju za tri kratkometražna igrana filma i jedan dokumentarni, koji su svoje javne projekcije zabilježili u Beogradu. Suradnik je na filmu Teret (2018.), koji je premijerno prikazan na Cannes Film Festival. Dobitnik je nagrade "Prijatelji dece Zemuna" za najbolju poeziju.

Njegova pjesma o ekologiji objavljena je u antologiji "Beli gradovi" u izdanju udruge Mladi istraživači Beograda. Osnivač je i glavni urednik internet časopisa Salome (salome.rs). Objavio je roman "Mutant u vozu" 2018.

Na festivalu DeSADU sudjelovao je s dramskim tekstom Hot Stuff (2022). Na zagrebačkom radiju Kradio autor je emisije "Beogradska kronika".

Živi na relaciji Zagreb-Beograd. "Bukvalno. Otprilike" može se pronaći u izlogu knjižare Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te putem online prodaje na web stranici nakladnika Nova poetika.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više