>

novosti logo

Piše M.B.

Obilježavanje 10. godišnjice studentske blokade

Projekcijom dokumentarnog filma ‘Blokada’ i diskusijom u zagrebačkom Dokukinu KIC 18. svibnja obilježit će se deset godina od najvećih studentskih prosvjeda u Hrvatskoj

Povodom obilježavanja desetogodišnjice blokade zagrebačkog Filozofskog fakulteta, ove subote s početkom u 19 sati u zagrebačkom  Dokukinu KIC održat će se projekcija dokumentarnog filma ‘Blokada’ te diskusija o najvećim studentskim prosvjedima od samostalnosti Hrvatske. 

U razgovoru nakon projekcije filma sudjelovat će redatelj Igor Bezinović, novinar Nikola Vukobratović te član Studentskog zbora Karlo Držaić, a vodit će ga docentica na katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Đurđica Čilić.

Prije točno 10 godina, u proljeće 2009. godine studenti su blokirali zagrebački Filozofski fakultet kako bi senzibilizirali javnost oko problema vezanih uz komercijalizaciju obrazovanja. Prosvjedu su se pridružili i studenti 20-ak drugih fakulteta iz osam hrvatskih gradova, a blokada zagrebačkog Filozofskog fakulteta trajala je punih 35 dana.

‘Sjećamo se tog najbrojnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda u samostalnoj Hrvatskoj uz prigodni filmski program’, stoji u pozivu organizatora. 

‘Nagrađivani dokumentarac ‘Blokada’ Igora Bezinovića jedinstveni je pogled iznutra na studentsku blokadu Filozofskog fakulteta u proljeće 2009. godine. Gledatelj posredstvom kamere postaje unutarnji promatrač svih procesa i konflikata – zauzimanja zgrade, direktno demokratskog odlučivanja i samoorganiziranja, komunikacijskog rata s autoritetima. ‘Blokada’ je slika jednog euforičnog i turbulentnog perioda, ali i univerzalno djelo o aktivizmu i borbi za društvene promjene’, stoji u pozivu.

Recenziju filma koju je za Novosti napisao naš kritičar Damir Radić možete pročitati ovdje.

Prije ‘Blokade’ bit će prikazan i kratki film ‘Članak 4., stavak (2)’ o prosvjedu grupe studenata protiv ulaska Hrvatske u NATO istog autora. 

1/1