Novosti

Politika

Domovinski pokret obilježio datum Pavelićeve izdaje

Sigurni smo da Domovinski pokret za svoj performans u Kumrovcu nije slučajno odabrao dan na koji su ustaše Italiji predale velike dijelove Dalmacije, navodi se u saopćenju SABA RH

Large kumrovac

Sramni performans Domovinskog pokreta u Kumrovcu (foto FB/Domovinski pokret)

U povodu predstave koju su članovi Domovinskog pokreta u predvečerje 18. svibnja 2023. godine organizirali pred rodnom kućom Josipa Broza Tita u Kumrovcu, Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) oštro osuđuje način na koji pojedini građani Hrvatske pod okriljem lažnih genocidnih optužbi uznemiravaju lokalnu i širu društvenu zajednicu, namećući svoje ideje o povratku na iskonske temelje Nezavisne Države Hrvatske.

"Sigurni smo da nije slučajno odabran datum jučerašnje predstave, koja upućuje da su članovi Domovinskog pokreta izabrali datum 18. svibnja, dan na koji je ustaški poglavnik NDH Ante Pavelić 1941. počinio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti, predavši Kraljevini Italiji velike dijelove Dalmacije potpisom Rimskih ugovora, znajući da je Dalmacija tokom svoje povijesti bila kulturno središte Hrvatske", navodi se u saopćenju SABA RH.

U SABA RH se iskreno nadaju da će "Domovinski pokret u budućnosti svoje predstave organizirati prisjećajući se i svih žrtava naci-fašističkog i ustaškog terora, koji se realizirao u sklopu ostvarivanja takozvane NDH, surađujući s fašističkim režimima koji su u šest ratnih godina odnijele živote na desetke milijuna ljudi".

Podsjetimo, članovi Domovinskog pokreta predvođeni Igorom Peternelom, Josipom Jurčevićem i Vladom Marićem u Kumrovcu su prekrili Titov kip, položili vijence i zapalili svijeće u počast, kako su kazali, "očuvanja od zaborava tisuća i tisuća Hrvatica i Hrvata žrtava desetljetne komunističke diktature i zloglasnog Broza, jednog od deset najvećih svjetskih zločinaca".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više