Novosti

Kronika

Obljetnica fatalne ludbreške bitke

U čast poginulim borcima 17. Udarne slavonske brigade koji su 6. srpnja 1944. pokušali osloboditi Ludbreg, na više lokacija varaždinski antifašisti su zapalili lampione

P25bxru4s08ykno2c7ttti2afok

U čast poginulim borcima 17. Udarne slavonske brigade koji su 6. srpnja 1944. pokušali osloboditi Ludbreg, na više lokacija varaždinski antifašisti su zapalili lampione. Koliko je bitka za Ludbreg bila teška, pojasnio je ludbreški antifašist i povjesničar Milivoj Dretar.

- Borci 17. udarne slavonske brigade pokušali su uličnom bitko ponovo osloboditi Ludbreg. Ne shvaćajući da je njihov plan otkriven i da se ustaška posada pojačala svježim snagama, partizani su hrabro krenuli u napad i upali u klopku. Poginulo ih je 90. Među posljednjima poginuo je narodni heroj Mojica Birta - Zec, raznjevši se posljednjom bombom u kući Drvar u koju su se zadnji preživjeli zabarikadirali. Bio je to težak udarac 17. slavonskoj i nikad u potpunosti razjašnjena tragedija koja se vjerojatno mogla izbjeći. 76 godina kasnije nitko se više ne sjeća hrabrih partizana koji su te ljetne noći položili mlade živote za slobodu. Neka im je vječna slava i hvala - istaknuo je Dretar.

Obljetnicu ove u kojoj je stradao veliki broj partizanskih boraca, službeno nije obilježio Grad Ludbreg.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više