>

novosti logo

Piše Novosti

Obnovljena kuća Petra Preradovića

Obnovljena rodna kuća pjesnika Petra Preradovića u Grabrovnici kraj Đurđevca službeno je otvorena za javnost 13. juna. Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Petra Preradovića, u kojoj je čitavim nizom aktivnosti obilježena 200. godišnjica njegovog rođenja.

Kako piše P-portal, u samu obnovu kuće uloženo je 5,6 milijuna kuna, od čega je 4,8 milijuna osigurana iz fonda Europske unije kroz program prekograniučne suradnja, 670.000 sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok je iz općinskog proračuna izdvojeno 170.000 kuna. Za opremanje interpretacijskog centra, u kojem će se na moderan način kroz multimedijalni izložbeni prostor predstavljati pjesnikov život i stvaralaštvo, izdvojeno je 1,2 milijuna kuna, od čega je 400.000 sufinanciralo Ministarstvo turizma.

Preradovićeva kuća izgrađena je 1775. godine i do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana. Zadnja velika obnova bila je 1968. godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih nekom književniku. Nakon 50 godina, zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa Interreg Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta ‘Preradović & Csokonai’ Općina Pitomača je renovirala i adaptirala rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici koja je uređena kao suvremeni interpretacijski centar.

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića može se posjetiti od utorka do subote od 10 do 17 sati ili uz prethodnu najavu, a više o njemu možete vidjeti na web stranici ili Facebook stranici.

Rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici podignuta je u 18. stoljeću. Kuća kao građevina posebnog stila predstavlja veliku povijesnu vrijednost, ali je istovremeno i mnogo više od toga – spomenik kulture. Kuća je za vrijeme Vojne krajine služila kao graničarska ‘štacija’, a nakon razvojačenja, u drugoj polovini 19. stoljeća, pa sve do prije -četrdesetak godina u njoj je bila smještena lugarnica. Potvrdu značaja Preradovićeve rodne kuće dao je i Konzervatorski zavod u Zagrebu još 1963. rješenjem kojim je zaštićena kao spomenik kulture.

1/1