>

novosti logo

Društvo Društvo

Obrana Novinarskog doma

HND je otkrio da su dokumenti, na temelju kojih je ta krovna novinarska organizacija umalo ostala bez atraktivne imovine u centru Zagreba, krivotvoreni

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je upozorilo na pokušaj otimanja svoje imovine zbog sudske presude donesene temeljem krivotvorenih dokumenata. Po toj presudi HND bi stečajnoj masi iza kompanije investitora, koji je 1990. potpisao ugovor za korištenje prostora u Novinarskom domu, treba isplatiti 2,5 milijuna kuna pod prijetnjom ovrhe i preuzimanjem prostora u širem centru Zagreba.

Priča počinje u julu 1990. kada je potpisan ugovor o zakupu prostora u prizemlju zgrade Novinarskog doma s trojicom povratnika iz Njemačke predvođenih Antom Matićem i Antom Tabakom te njihovom tvrtkom U.T.T. Europa 92 koji su prezentirali plan preuređenja u atraktivni ugostiteljski objekt. Budući da radove nisu završili niti su plaćali zakupninu, HND im je 1993. otkazao ugovor i deložirao ih sudskim putem, a oni su pokrenuli spor potražujući naknadu štete na ime navodnih investicija.

Poduzeće 2005. odlazi u stečaj, da bi kasnije bio pokrenut proces koji je HND u junu 2018. pravosnažno izgubio jer je sud priznao investiciju. Ovrha je prvobitno određena na cijelu zgradu Novinarskog doma koja vrijedi 20 puta više od dosuđenog iznosa. Analizirajući dokumente, HND je otkrio da su neki od računa na kojima se zasnivala presuda, kao i priloženi arhitektonski projekt, falsificirani. Podnesena je krivična prijava DORH-u koji je krajem juna podigao optužnicu protiv osnivača tvrtke i vjerovnika stečajne mase Ante Matića zbog davanja lažnog iskaza na sudu. No optužnica za krivotvorenje nije mogla biti podignuta zbog zastare.

To otkriće dovelo je u sumnju vjerodostojnost svih dokumenata priloženih sudu i navodi na zaključak da se radi o kriminalnom pokušaju otimanja imovine, pogotovo što tvrtka poduzetnika koja je dobila spor nema ni svoj OIB, ističu u HND-a. Ni druga strana nije čekala; nakon podizanja optužnice, stečajna masa podnijela je zahtjev FINA-i za direktnu naplatu s računa HND-a.

- Brzo smo reagirali i pravnu službu FINA-e upozorili na nezakonitosti, tako da nam je račun bio blokiran dan i pol. Naravno, nije nimalo lijep osjećaj kada znate da vam visi mač iznad glave - rekao je za Novosti predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i dodao da je ta organizacija zatražila ponavljanje parničnog postupka i obustavu ovrhe.

- Ako se ovakve stvari događaju organizaciji koja okuplja dvije tisuće hrvatskih novinara, što mogu očekivati obični građani? Vjerujemo u pozitivan ishod spora, jer da nije tako, ne bi sve ovo radili. Nadležnim institucijama smo predočili brojne dokaze o nezakonitostima. Vjerujemo da će sud uvažiti naše argumente za ponavljanje postupka - ističe Zovko i naglašava da je HND, koji će 2020. obilježiti 110 godina od osnivanja, važna institucija ovog društva. Toliko važna da će u slučaju potrebe cijelu priču internacionalizirati.

- Za sada obavljamo redovne i planirane aktivnosti. Nije lako, ali borimo se. Ne smijemo odustati, a obavljanje redovnih i planiranih zadaća također je jedan od oblika borbe - zaključio je Hrvoje Zovko.

1/1