Novosti

Društvo

Odgoj dječaka u Kutini

Kutinski HOS-ovac i dogradonačelnik iz redova Domovinskog pokreta Damir Markuš, u čijem je klubu trenirao i Danijel Bezuk, više je puta pozirao okružen mladićima s desnicama ispruženima u nacistički pozdrav. Na nogometnom turniru koji je organizirao 2015. fotografiran je i sa zoljom u rukama koja potom završava u naramku prisutnih mladića

Large naci pozdrav screen facebook

(foto Facebook)

Fotografija na kojoj veteran HOS-a, dogradonačelnik Kutine i član Domovinskog pokreta Damir Markuš pozira između dvojice mladića koji su ispružili desnice u nacistički pozdrav, snimljena je na malonogometnom turniru u Kutini 2013. godine. Naredne, 2014. godine, Markuš se slika s drugom momčadi čiji igrači pokazuju iste fašističke geste. Treću godinu zaredom vidimo nedavnog predizbornog kandidata Domovinskog pokreta u kadru s malonogometašima koji iskazuju sklonost fašizmu. Identični pozdravi nalaze se na još najmanje tri fotografije koje su snimljene u različitim izdanjima istoga turnira. Na njima nema Markuša, no svima im je, osim nastanka na istom sportskom događaju, zajednička još jedna stvar. Upravo ih je Markuš odlučio podijeliti s javnošću preko Facebooka i YouTubea. On je ujedno osnivač i glavni organizator turnira što ga je nazvao po imenu poginulog suborca Zdravka Bezuka, strica počinitelja nedavnog napada na policajce i zgradu Vlade.

Markuš se slikao i sa zoljom u rukama

Markuš se slikao i sa zoljom u rukama (Foto: Facebook)

Od 2014. Danijel Bezuk gotovo je redovno posjećivao ovu manifestaciju, sve do prošle godine. Fotografije s društvenih mreža pokazuju da je tamo dolazio u svojstvu igrača, a ponekad, kao 2019., sudjelovao je u dodjeli pehara najboljim momčadima. Na turniru je igrao i Bezukov brat Kristijan koji je 2014. godine imenovan u izvršni odbor mladeži HSP-a Kutina, dok je jednu od rukovodećih pozicija u toj stranačkoj podružnici imao Damir Markuš. On je pak na turniru snimljen 2015. godine, dok pozira uz HOS-ovu zastavu s pripadajućim ustaškim pozdravom "Za dom – spremni", što je standardna Markuševa kulisa cijelog turnira. U izdanju turnira iz 2015. Markuš je fotografiran i sa zoljom u rukama, koja potom završava u naramku prisutnih mladića. Markuš je drži uz pomoć Vladimira Balgača, ratnog veterana, njegovog nekadašnjeg kolege iz HSP-a koji je bio i trener nogometnog kluba Dinamo Kutina. Kao što smo već objavili, Danijel Bezuk igrao je u tome klubu čiji je Markuš predsjednik. Prema registru udruga, njegov zamjenik u lokalnom Dinamu je Damir Čuljak, koji je s Markušem uoči parlamentarnih izbora iz HSP-a prešao u Domovinski pokret. Na fotografijama Markuševih nogometnih aktivnosti nalazi se i njegov prijatelj Đuro Čehulić, koji je bio rizničar u kutinskoj podružnici HSP-a dok ju je vodio Markuš. Čehulić je nedavno uhićen nakon što je rekao da je Danijel trebao prepustiti likvidaciju premijera njemu i svom ocu, i nakon što mu je u kući pronađeno više komada oružja.

Markuš je redovno odlazio i u osnovnoškolske ustanove i držao predavanja. Na edukativnom satu o Domovinskom ratu nosio je vojnu košulju s HOS-ovim grbom i ustaškim pozdravom na ramenu

Branitelji i pravaši, jučer pripadnici HSP-a, a danas mahom članovi Domovinskog pokreta, bili su dakle dio sportskog života Danijela Bezuka. Te aktivnosti, kao što smo vidjeli, uključivale su i rekreaciju uz vizualni nacizam, filoustaštvo i šegu s ilegalnim oružjem, koju je javno, preko Facebooka, potom širio Damir Markuš, obiteljski prijatelj Bezukovih.

"Danijel je bio moj prijatelj i on nije terorist", poručio je Markuš nakon što su Novosti objavile tekst o sadržaju njegova izrazito posjećenog Facebook-profila, na kojem ispod njegovih objava dominiraju šovinističke poruke i pozivi na likvidacije niza osoba iz politike i javnog života. Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Index, Markuš se nalazi u širokom krugom ljudi za koje se policija zanima u ovom slučaju. No bez obzira na to, priču o Markušu i Bezukovoj ideološkoj okolini vrijedi dodatno osvijetliti zato što se radi o reprezentativnom primjeru uzgoja mladih ekstremista u Hrvatskoj. Kad se pak u kontekstu Markuša govori o razmnožavanju nacionalizma u cijeloj zemlji, onda se doslovno tako i misli. Zadnjih nekoliko godina Markuš naime predstavlja jednog od najaktivnijih braniteljsko-političkih promotora radikalizma u cijeloj Hrvatskoj. Sama srž njegovog aktivizma, kao što ćemo vidjeti, nalazi se u ustaškoj krilatici "Za dom – spremni".

Nakon što su Novosti u prosincu 2016. godine objavile informaciju o postojanju spomen-ploče sa spornim pozdravom u Jasenovcu, Markuš je postao dio HOS-ovih veterana koji su ušli u pregovore s Vladom oko ove teme. No ubrzo je izašao iz priče. Odbio je prihvatiti mogućnost čak i poprilično skandaloznog kompromisa kojim je Andrej Plenković na koncu pristao na ostanak ploče u javnom prostoru, ali pod uvjetom da se odstrani iz Jasenovca. Ubrzo se Markuš zarekao da će pružiti otpor i učiniti sve za potpunu rehabilitaciju pozdrava "Za dom – spremni". Prvi pokazatelj toga obećanja bio je primjetan u Kutini uoči lokalnih izbora 2017., kada je prkosno i uz negodovanje lokalnog HDZ-a podignuo spomen-ploču s ustaškim pozdravom poginulom suborcu Zdravku Bezuku, Danijelovom stricu. Na fotografijama s događaja koje su Novosti pronašle vidi se i Danijel Bezuk koji stoji pored Markuša.

Markuš na otkrivanju spomen-ploče Zdravku Bezuku. Iza njega stoji Danijel Bezuk s bratom Krešimirom

Postavljanje ploča poginulim suborcima s ovakvim insignijama samo je dio Markuševog rada u javnom prostoru. Njegov aktivizam najzapaženiji je u domeni prenošenja takvog tipa domoljublja mlađim generacijama, što se ne zaustavlja na sportskim aktivnostima s početka priče. Preko lokalne braniteljske ispostave HOS-a kojom rukovodi, Markuš je uz odobrenje ravnatelja osnovnih škola u Novskoj i Kutini te lokalnog đačkog doma vodio polaznike osmih razreda u Vukovar. Na jednom od tih izleta tridesetak maloljetnika poziralo je na tenku i uz muzejske primjerke oružja iz zadnjega rata. S njima je u kadru čovjek kojeg Markuš naziva prijateljem i svećenikom, koji drži majicu s natpisom "Ne ćirilici u Vukovaru". "Što ti je najviše ostalo u sjećanju?" pitao je Markuš djevojčicu nakon jednog takvog putovanja i obilaska Ovčare te drugih spomen-područja u Vukovaru. "U sjećanju mi je najviše ostalo kad nam je gvardijan pričao kako su (neprijatelji, op. a.) s ljudskom glavom igrali nogomet po crkvi", odgovorila je osnovnoškolka. Markuš je redovno odlazio i u osnovnoškolske ustanove i držao predavanja. Na najmanje jednom edukativnom satu o Domovinskom ratu nosio je vojnu košulju s HOS-ovim grbom i ustaškim pozdravom na ramenu.

Učestali su i Markuševi apologetski istupi prema nasilničkim ispadima hrvatskih navijača u kojima su mete Srbi. Kad su prošle godine pretučeni sezonski radnici u Supetru na Braču, napisao je da su "dobili što su tražili"

Prije nekoliko godina objavio je i knjigu "58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca" koja je ušla u sustav izbornih publikacija u hrvatskom školstvu. To je i jedna od tri knjige koje je Danijel Bezuk lajkao na svom Facebook-profilu. Na zagrebačkom predstavljanju knjige Markuš je govor okončao "najljepšim starim hrvatskim pozdravom". "Za dom!" viknuo je dok je kraj njega stajalo dijete na pragu punoljetnosti. "Spremni!" odzdravila je publika u kojoj je bio i Tomislav Merčep. U lipnju ove godine na Facebooku je objavio audiosnimku polaznika petog razreda jedne hrvatske osnovne škole koji je za lektiru po izboru odabrao njegovu knjigu. "Ovčara je najgori oblik zla i mržnje kojeg je manifestirala velikosrpska osvajačka politika, a protiv čega smo se borili. Taj zločin se nikad ne smije zaboraviti, nikad. Za kraj htio bih reći – nadam se da će se ovo djelo naći na popisu obavezne lektire u našim školama. Budimo kao naši branitelji. Za dom – spremni!" poručilo je 11-godišnje dijete razgaljenom Markušu, koji je objavio cijelu snimku s njegovim identitetom.

Uz knjigu, resorno Ministarstvo obrazovanja odobrilo je i Markuševu predstavu "Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku", kao dio obrazovnih aktivnosti o Domovinskom ratu. Predstava koja je uprizorena više stotina puta sadrži i dijelove u kojima se neprijatelji nazivaju "prljavim, smrdljivim i bradatim nakazama". Kad su Novosti prošle godine objavile kritički tekst o tome, Markuš je odgovorio da je "predstava kamilica naspram onoga što su radili srpski fašisti", a da smo mi u Novostima "protiv Hrvatske, to je svakom jasno". Pod okriljem hrvatskog obrazovnog sustava već se godinama dakle odvija Markuševa edukacija u kojoj se izmjenjuju odsječene hrvatske glave, ustaški pozdrav "Za dom – spremni" i užitak ubijanja "prljavih, smrdljivih i bradatih nakaza". O suvremenim neprijateljima Markuš pak svakodnevno obavještava putem svoga Facebook-profila.

Paralelno s institucionalnom naobrazbom, Markuš je izrazito aktivan i u mrežnom tutorstvu mladića u raznim navijačkim skupinama. Taj odnos jasno se vidi preko njegovih objava na društvenim mrežama. Navijački ultrasi, grupe mladih muškaraca s izraženim nacionalističkim stavovima, zadnjih su godina najaktivniji po pitanju postavljanja ustaške simbolike u javnom prostoru, uz pripadajući grb HOS-a. Po objavi svake vijesti koja bi mogla biti problematična za pozdrav "Za dom – spremni" uslijedili su Markuševi apeli o nužnosti pružanja otpora i šovinističke uvrede na račun neistomišljenika. "Baš to što nezakonito zabranjujete će vam biti vraćeno i te kako. Kome je to u interesu? Ne znam, samo znam da ste nas uspjeli 'mobilizirati'. Ako spavate mirno, nemojte, nemate razloga", napisao je povodom jedne vijesti o brisanju murala s ustaškim pozdravom u Dalmaciji.

Nakon takvih poruka, navijači su mu slali brojne snimke novih murala i grafita, uz standardno urlanje fašističke krilatice. Na većini videosnimki i fotografija koje je Markuš širio na svom Facebook-profilu nalaze se i jasni ustaški simboli koji nemaju veze s grbom HOS-a. Učestali su i njegovi apologetski istupi prema nasilničkim ispadima hrvatskih navijača u kojima su mete Srbi. Kad su prošle godine pretučeni sezonski radnici u Supetru na Braču, napisao je da su "dobili što su tražili" zato što su navodno pjevali da je Vukovar četnički i "još neke takve pjesme". Potonju su tvrdnju proširili navijači Torcide, ali je premlaćeni mještanin koji je branio Srbe nedugo nakon napada rekao da je to laž. "Kad se stavim u njihove godine i sve što se događalo, isto bi reagirao", napisao je Markuš nekoliko dana nakon ovog događaja.

'Ustaško rukovanje' Markuša s Markom Skejom – palčevi u obliku slova 'U' (Foto: Facebook)

'Ustaško rukovanje' Markuša s Markom Skejom – palčevi u obliku slova 'U' (Foto: Facebook)

Nakon što su sredinom svibnja ove godine pripadnici Bad Blue Boysa, kojima pripada i Markuš, izmlatili dva vukovarska Srbina, napisao je da je jedan Vukovarac srpske nacionalnosti "prijetio našim dečkima preko navijačkih srpskih klubova, i da mu je pomagao i otac, koji radi u policiji a nekad je bio milicajac". "Došlo je do onog što su tražili ili su htjeli nešto pa nisu očekivali da je i ekipa spremna na to bila", napisao je na Facebooku. Ispod njegove objave netko je stavio prezime dečka na kojeg se Markuš referirao, uz naziv ulice u kojoj živi. Drugi su poručili da mu treba polomiti kosti, "i ćaći i njemu", te da treba "uvesti javna strijeljanja". Mjesec dana poslije, Markuš je nakon sukoba članova navijačkih skupina Grobara i Boysa pozvao sve zainteresirane da se nađu s njim u Vukovaru. Uz maloljetne školarce, ondje se naime nalazio i s raznim navijačkim skupinama. Torcidaše je jednom prilikom vodio po Borovu Selu. Jedan brat Danijela Bezuka i nećak Damira Markuša procesuirani su nakon što su 2016. godine u tom mjestu pjevali "Ajmo, ajmo, ajmo ustaše", uz uzdignutu desnicu Markuševa nećaka.

Jedina Markuševa eksplicitna osuda navijačkog fašizma desila se nakon što je u Zagrebu skupina Boysa razvila transparent na kojem piše "Jebat ćemo srpske žene i djecu". No odmah sutradan nazvao je Srpsko narodno vijeće "smećem" zato što je ta organizacija spomenute navijače nazvala ruljom. "Nije to rulja, kako piše smeće od SNV-a, već nekoliko pojedinaca koji će snositi posljedice", napisao je Markuš. Ispod objave jedan je komentator pitao: "Hoćemo li se ikada riješiti te četničke rulje? ZDS." Drugi mu je odgovorio: "Teško prijatelju. Nisu oni problem već ova takozvana naša žgadija." "U pravu si frende, opet će se gusta magla spustiti", odgovorio je ustaškom uzrečicom autor prvog komentara, a Damir Markuš je lajkao sve tri navedene objave.

Njegov lajk nalazi se i na jednom komentaru iz 2017. godine, ispod objave u kojoj je osudio naslovnicu Novosti o spaljivanju srpskih sela nakon "Oluje". "Otići i njima javno zapaliti leglo njihovo", poručio je jedan posjetitelj Markuševe stranice na Facebooku. "Trebalo bi njih potpaliti", dodao je drugi. "Neka, neka, sve u svoje vrijeme, bez pompa bez nekih najava", zaključio je treći i zaradio lajk Damira Markuša. Ovaj razgovor se vodio deset dana prije nego što je predsjednik stranke A-HSP Dražen Keleminec doista spalio naslovnice Novosti ispred redakcije.

Povodom šovinističkih grafita usmjerenih prema Miloradu Pupovcu Markuš je pozdravio prijedlog jednog komentatora s Facebooka da se pokuca na vrata "ovim srbočetnicima iz SDSS-a". "Majmuni", "krmače", "stoka", "štakori", "četnici" – to su standardne uvrede koje Markuš osobno sipa u smjeru javnih osoba. Ispod njegovih objava, gotovo bez iznimke, slijede još gore uvrede i otvorene prijetnje smrću o kojima smo već pisali, a koje Markuš nije brisao.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više