Novosti

Preporuke: serije

Ogledala iskrivljenog odraza

Recentna televizijska produkcija donosi preplitanje društvenih, privatnih i političkih tema i trauma

The Curse (Showtime)

"Umjetnost katkad mora ići do krajnosti", rečenica je koju u posljednjoj epizodi izgovara protagonist ove neobične serije koju su za A24 osmislili, producirali, režirali i odigrali Benny Safdie i Nathan Fielder. Proslavljen kao autor inovativnih i pomalo uznemirujućih pseudodokumentarnih hibrida, Fielder u "Kletvi" bira novi pristup pa svoj eksperiment umata u fikciju, dramatizirajući svakodnevni život novopečenog bračnog para Whitney i Ashera Siegela (Emma Stone i on sam).

U multikulturnu, mahom siromašnu zajednicu Española u Novom Meksiku, bogati bjelački par pokušava uvesti svoju viziju ekološki osviještenog stanovanja, producirajući reality show u kojem svoje samoodržive "pasivne kuće" prodaju tobožnjim kupcima, koji si ih u realnosti uglavnom ne mogu priuštiti. Pokušaji Siegelovih da se filantropski uklope u zajednicu u kojoj strše odvijaju se tek u javnosti i pred kamerama; u privatnosti pokazuju raskošnu lepezu jezivih osobina zbog kojih se upletu u mističnu mrežu etičkih i moralnih sivih zona, istovremeno pokušavajući održati svoj klimavi brak koji na kušnju dovodi redatelj Dougie (Benny Safdie), nanjušivši priliku da intimnim pikanterijama voditelja razigra dosadan show.

Vještim spajanjem elemenata crne komedije, drame i psihološkog trilera, ova odvažna društvena satira osim problematičnog braka tematizira i američki modus vivendi u kasnom kapitalizmu, opljačkane kulture, bjelačku krivnju i simulakrum koji generira televizija. Gura nam pod nos ogledalo s iskrivljenim odrazom, baš poput onoga na reflektirajućim staklenim stijenama pasivnih kuća, koje u pokušaju da se stope s okolinom zapravo stvaraju potpuno suprotan, pomalo jeziv efekt. Finale serije donosi neočekivan preokret. U nadrealnoj, duboko alegoričnoj epizodi autori zalaze na teren znanstvene fantastike i horora pa prkoseći jedinstvenom tumačenju zorno pokazuju da umjetnost katkad zaista mora ići do krajnosti.

 

Boy Swallows Universe (Netflix)

Nagrađivani debitantski roman australskog novinara Trenta Daltona, baziran na istinitim događajima iz njegova djetinjstva, adaptiran je u raskošno produciranu miniseriju dinamične režije i izvrsne glumačke postave (Phoebe Tonkin, Travis Fimmel, Simon Baker, Anthony LaPaglia). Radnja joj je smještena u Brisbane osamdesetih, a tematizira šokantno odrastanje malog pripovjedača u vrtlogu zločina. Kao da već nije dovoljno teško samo biti tinejdžer, trinaestogodišnji Eli Bell (Feliz Cameron) odrasta u disfunkcionalnoj obitelji uz majku narkomanku, očuha dilera i zloglasnog kriminalca koji dadilja njega i njegovog nijemog starijeg brata Gusa koji se izražava kriptičnim crtežima i pisanjem po zraku.

Odrastanje u takvom miljeu već je socijalni horor samo po sebi, ali nevolja za ove dječake tu ne prestaje – zbog legendarnog kriminalca Tytusa Broza (!) majka im završi u zatvoru, a skrbnik im postaje otuđeni otac, alkoholičar koji se nije sposoban brinuti ni o sebi samome. Srcedrapateljno putovanje grbavim makadamom rane adolescencije, koje u svojim narativnim obratima postaje sve zlokobnije i nasilnije kako priča odmiče, amortizira karakteristično topao australski humor koji uz prstohvat magičnog realizma ublažava oštrinu stvarnosti. Traume kroz dječju vizuru postaju bajkoviti prizori iz snova, dokazujući kako optimistični djetinji duh i neobuzdanu maštu ne može pokolebati čak ni nemar odraslih koji ih neprekidno iznevjeravaju.

 

Vigil (BBC)

Tjeskobni škotski policijski whodunnit, proizašao iz kuhinje produkcijskog tima zaslužnog za "Line of Duty", nakon sjajne prve sezone dobio je i svoj nastavak. Dok se u prvoj sezoni drama odvijala u britanskoj nuklearnoj podmornici, izoliranom i klaustrofobičnom prostoru s kojeg osumnjičeni ne mogu pobjeći, druga nas odvodi u fiktivnu bliskoistočnu zemlju Wudyan, a prijetnja ovoga puta dolazi s neba. Ministarstvo obrane ponovno zahtijeva od inspektorice Amy Silve (Suranne Jones) da dođe i riješi slučaj s bespilotnim letjelicama čija je prezentacija pošla zastrašujuće krivo, usmrtivši nekolicinu vojnih lica.

Mesnatu zavjeru koja je istraživala podjele unutar britanskih sigurnosnih službi zamijenila je priča o razvoju vojne tehnologije, trgovini oružjem i britanskom položaju na Bliskom Istoku. Premda je u tkivu serije propitivanje što se događa kad se policijski prioriteti u istrazi sukobe s nacionalnim interesima i vojnim prioritetima, ne gubi se iz vida ni ljudska drama koja se odvija između inspektorice i njezine partnerice Kirsten Longacre (Rose Leslie).

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više