Novosti

Preporuke: serije

Što u nama čuči

Recentna televizijska produkcija reflektira komične i mračne aspekte unutarnjih svjetova ljudi

Curb Your Enthusiasm (HBO Max)

Najdugovječnija HBO-ova serija ovih se tjedana privodi kraju. Kroz više od dvije dekade i dvanaest sezona, njezin je autor Larry David uspio stvoriti posve jedinstvenu TV komediju koja je u svojoj legendarnoj povijesti svjedočila turbulentnim promjenama koje je svijet doživio reflektirajući ih kroz vizuru samoživog osobenjaka i mizantropa. Hrabrom odlukom da se tom ulogom sitničavog cinika, koji svoje neuroze i hirove tjera do apsurda, blamira pod vlastitim imenom, lukavo je razoružao gledatelje koji su se godinama zdušno zgražali nad njegovim leridejvidovštinama, praktički nesvjesni da takav stvor čuči i negdje u njima i da ga tek krhke društvene norme ometaju da izroni na površinu. Ohrabrio je time i čitavu plejadu komičara (Teda Dansona, Bena Stillera, Davida Schwimmera, nedavno preminulog Richarda Lewisa i dr.) da mu se u toj urnebesnoj farsi pridruže i opušteno odigraju nezaboravne najgore verzije sebe, majstorski improvizirajući dijaloge, što je u dramskoj produkciji presedan.

Dosljednom mizantropijom i čačkanjem po tabuima, Larry David nas već dekadama uvjerava da je njegov samouvjereni antagonizam spram društva opravdan i da se ne kani mijenjati, makar neprestano ispadao nepristojan, sramotan i anakron. Vremena su se od početka emitiranja doista promijenila, svijet je počeo izmicati kontroli i smislu, a on je stvarno ostao isti, infantilan, nepokolebljiv u besramnosti, uvijek spreman požaliti se, izvrijeđati i biti naporan ne bi li popravio ljude jer, po vlastitom priznanju, premda ih prezire, on voli čovječanstvo. Odjavljuje se političkim komentarom kojim se referira na apsurdni izborni zakon u Georgiji, nagovještavajući da bi serija mogla završiti poput "Seinfelda" – u zatvoru.

 

The New Look (Apple TV)

Nova miniserija Todda A. Kesslera, autora nezaboravnih serija "Damages" i "Bloodline", nije klasičan krimić u njegovu stilu, iako je prepuna napetosti. Radi se o provokativnoj biografskoj ratnoj drami nadahnutoj stvarnim događajima, u kojoj se sudaraju visoka moda, veliki ideali i veliki zločini, a u središtu su joj Coco Chanel (Juliette Binoche) i Christian Dior (Ben Mendelsohn). Stvarni životi to dvoje važnih modnih kreatora izuzetno su filmični; oboje su proveli rat u okupiranom Parizu, no ratni im put nije mogao biti različitiji. Dok je već proslavljena Chanel prekinula proizvodnju ne želeći šivati za Nijemce, on je kao kreator u usponu radio za elitnu modnu kuću Luciena Lelonga (John Malkovich), koji je tvrtku odbio zatvoriti iako su mu kupci bili nacisti ili kolaboracionisti.

Ipak, Chanel je unatoč svojoj javnoj deklaraciji s nacistima ipak surađivala, dok je Dior pružao utočište pokretu otpora s kojim je surađivala njegova mlađa sestra Catherine (Maisie Williams). Kroz sjajno odigrane intimne portrete protagonista, u složenoj priči u kojoj se politička drama isprepleće s revolucijom visoke mode, pokušava se istražiti koja je cijena slobode i na koje smo sve kompromise spremni kada smo stjerani u ćorsokak, ali i demonstrira ono što prečesto zaboravljamo – da se po pravu istinu o čovjeku nerijetko treba zaroniti dublje ispod površine. Ova raskošno producirana povijesna drama umotana je u soundtrack od deset suvremenih obrada evergreena s početka do sredine 20. stoljeća, na kojem su se našli izvođači poput Nicka Cavea, Florence + The Machine i Lane Del Rey.

 

Constellation (Apple TV)

Posljednjih se godina Apple profilirao kao produkcija s najkvalitetnijim znanstveno-fantastičnim serijama, no novi se sablasni SF psihološki triler autora Petera Harnessa i Seana Jablonskog konceptom poprilično razlikuje od svemirskih priča na koje smo navikli. Radnja mu se, naime, ne odvija isključivo u onom eksternom, već i u unutarnjem univerzumu protagonistkinje, švedske znanstvenice i astronautkinje (Noomi Rapace) koja se nakon katastrofe na Međunarodnoj svemirskoj stanici vraća na Zemlju svome starom, običnom životu majke i supruge.

Neprestanim premještanjem radnje iz svemira na tlo, stvara se paranoidna atmosfera u kojoj, poput glavne junakinje, ni gledatelj ne uspijeva razlučiti što je stvarnost, a što halucinacija; opasnost dolazi sa svih strana, a glavna junakinja nije sigurna poigrava li se to njome njezin um ili se našla u središtu ozbiljne zavjere u kojoj je tek pijun. U osam epizoda ovog neobičnog psihološkog trilera, opremljenog spektakularnim vizualnim efektima i sjajnom glumačkom postavom, postavljaju se filozofska pitanja o smislu života, granicama znanosti i budućnosti čovječanstva, paralelno istražujući mračne aspekte ljudske psihologije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više