Novosti

Kronika

Oсjeчaни зa цивилнo друштвo

Рeзaњeм срeдстaвa зa цивилнo друштвo, бeз пoслa би трeбaлo oстaти 600 људи, a бeз пoмoћи хиљaдe кoрисникa њихoвих услугa

Ddj4wq5ulf1iqe0rh00ducloqvu

Удругe пoстoje збoг других, a нe збoг њих сaмих - Oсиjeк

Na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, a u sklopu inicijative ‘5 do 12’, okupili su se predstavnici dvadesetak udruga koji su mirnim prosvjedom podržali tu inicijativu i poslali poruku o važnosti civilnog društva u Hrvatskoj. Istovremeno na Trgu Ante Starčevića u Belišću, na sličnom skupu i s istim ciljem, okupili su se predstavnici još desetak udruga.

Nazivom inicijative ‘5 do 12’ željela se naglasiti brzopleta odluka Vlade Republike Hrvatske o smanjenju sredstava organizacijama civilnoga društva, bez strukturiranog dijaloga s udrugama, a sloganom ‘Udruge rade za druge’ okupljeni su poslali poruku da udruge postoje zbog drugih, a ne zbog njih samih.

Skupu se prvo obratila Ines Novak, predsjednica udruge ‘Dokkica’, koja je okupljenima uputila riječi podrške zbog teške situacije u kojoj su trenutno udruge - korisnice institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. Godinu, Nacionalnoj zakladi značajno je smanjen postotak, čime i ukupna financijska sredstva za podrške organizacijama civilnoga društva u 2016. godini. Novak je istaknula kako nije riječ samo o 600 osoba, koje će zbog ove situacije ostati bez plaća, nego i o 130.000 korisnika tih udruga jer je tom uredbom narušena opstojnost udruga. No, među okupljenima nisu bili samo korisnici institucionalnih podrški, već i druge organizacije koje su ogorčene degradacijom udruga i koje znaju da je ovo teško razdoblje za civilno društvo u Hrvatskoj.

Ines Novak je nadalje komentirala kako se u javnosti često govori o sumnjivim i netransparentnim udrugama koje su dobivale sredstva i da je apsurdno da su zbog takvih udruga degradirane i sve ostale. ‘Hoćemo li, na primjer, zbog grupe loših liječnika ugasiti cijelu liječničku struku? Ako je i bilo udruga koje su primale sredstva na netransparentne i sumnjive načine, treba istražiti koje su to udruge i tko im je dodijelio ta sredstva!’, rekla je Novak.

Spomenuvši Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva kao jedinu instituciju koja pruža institucionalnu podršku udrugama u Hrvatskoj, predsjednica ‘Dokkice’ pohvalila je dosadašnji rad Zaklade kao kvalitetan model podrške razvoju civilnog društva. Pohvalila je i pružila podršku kolegama iz civilnog sektora iz Dubrovnika, Rijeke, Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, koji su također pokrenuli kampanje za podizanje svijesti o važnosti udruga. Novak je napomenula kako se u ovoj teškoj situaciji udruge udružuju i da ovaj prosvjed nije konačan.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više