Novosti

Društvo

Oštre osude napada na novinare

Vlada, predsjednik države, Ministarstvo kulture, pučka pravobraniteljica, HND i SNH najoštrije su osudili divljački napad na više novinara tokom subotnjeg prosvjeda na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića tokom prosvjeda protiv covid potvrda

Large prosvjed

Nakon što su otišli s centralnog zagrebačkog trga, prosvjednici su pokušali provaliti na HRT (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske oštro su osudili fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića na prosvjedu protiv covid potvrda u subotu, te pozvali policiju na hitnu istragu, pravosuđe na provedbu kazne, te Vladu na nedvosmislenu osudu toga čina.

HND i SNH najoštrije osuđuju fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i covid-potvrda u Zagrebu, stoji u priopćenju HND-a.

Prema iskazu kolege Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga kukavički s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra. ​Također, meta​ verbalnih napada​ ​bile su u subotu i novinarske ekipe Nove TV ​i​ HTV-a​, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić skupina prosvjednika uzela mikrofon usred javljanja uživo.​

"Na prosvjedu koji je, prema riječima organizatora, dio borbe za slobodu, našim je kolegicama i kolegama uskraćeno pravo da slobodno rade i izvještavaju u interesu javnosti", upozoravaju HND i SNH. 

Izražavajući svoju punu podršku kolegi Latkoviću i svim novinarkama i novinarima, snimateljima, radijskim i televizijskim tehničarima te fotoreporterima, koji su gotovo svakodnevno izloženi napadima protivnika korona-mjera, HND i SNH ističu kako od policije očekuju hitnu istragu i pronalazak počinitelja napada na kolegu, od pravosudnih institucija njihovo kažnjavanje, a od Vlade njihovu nedvosmislenu osudu.

"HND i SNH još jednom upozoravaju na neizdrživu atmosferu u društvu u kojoj su novinari sve češća meta bilo verbalnih bilo fizičkih napada. Novinarstvo je javno dobro i nitko nema pravo fizički napadati i vrijeđati ljude koji samo rade svoj posao", poručuju u priopćenju, koje potpisuju predsjednica SNH Maja Sever i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Napad na novinare najoštrije je osudila i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, ističući da će "pratiti postupanje svih nadležnih tijela u odnosu na današnje događaje".

"Osim osude incidenata, u kojima su pojedinci prekoračili svoja prava i grubo nasrnuli na medijske djelatnike, nužno je da policija i po potrebi DORH pravovremeno i detaljno istraže ove događaje kako bi počinitelji snosili sankcije, a društvo primilo nedvosmislenu poruku o netoleriranju nasilnog ponašanja prema bilo kome, naročito ne prema osobama koje obavljaju svoj posao u interesu šire javnosti", naglasila je.

Pučka pravobraniteljica dodaje da je sloboda izražavanja misli, a osobito tiska i drugih sredstava priopćavanja, ustavom zajamčena i novinarima jamči pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama.

"Sloboda javnog okupljanja, odnosno pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, nikako ne isključuje druga zajamčena ljudska prava, niti opravdava verbalno, fizičko ili drugo nasilje", poručila je. 

Napade na novinare RTL-a, Nove TV, HTV-a i Al Jazeere tijekom prosvjeda prethodno su osudili predsjednik države Zoran Milanović, hrvatska vlada i Ministarstvo kulture. 

Na prosvjedu je bio i Velimir Bujanec koji se fotografirao uz HOS-ovu zastavu (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)

Više tisuća građana prosvjedovalo je u subotu poslijepodne u središtu Zagreba na najvećem okupljanju protiv covid potvrda, među kojima je bio i televizijski voditelj Velimir Bujanec, svojevremeno osuđen jer je kokainom platio seksualne usluge prostitutki. On se fotografirao uz HOS-ovu zastavu s ustaškim obilježjima. Bio je tamo i desničar Zlatko Hasanbegović, kao i Mostov gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Prosvjed je počeo u 16 sati na Trgu bana Jelačića gdje su se slile dvije povorke koje su oko 15 sati uz pratnju policije krenule s Trga Francuske republike i Trga žrtava fašizma, a završen je oko 17,30 sati kad su organizatori pozvali okupljene da se mirno raziđu. Dio prosvjednika krenuo je, međutim, do zgrade HRT-a na Prisavlju i tražio razgovor s ravnateljem i uključivanje u program kako bi zaustavili "cenzuru" javne televizije. U tome ih je spriječila policija. 

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više