Novosti

Preporuke: muzika

Oživljena antologija

Tri nedavna reizdanja klasika psihodeličnog popa nastala su zahvaljujući spoju mašte, optimizma, tehnologije i upornosti, a donose uvjerljivu potvrdu toga koliko su Beatlesi, Flaming Lipsi i Wilco važni u povijesti popularne glazbe

The Beatles: Revolver: Special Edition (Universal)

O geniju Beatlesa toliko je toga napisano da se naizgled naprosto ne može ništa dodati. Izdanja poput ove proširene, remiksirane verzije "Revolvera" pokazuju koliko je ta percepcija pogrešna. Giles Martin, sin legendarnog producenta Georgea Martina, sa svojim je timom koristio i unaprijedio "demixing" tehnologiju koju je i Peter Jackson upotrijebio u svom nedavnom dokumentarcu "Get Back" i tako uspio ove pjesme ponovo oživjeti do najsitnijeg detalja. No tehnološke inovacije nikako nisu same sebi svrha, nego sredstvo za još bolje shvaćanje beskrajne inovativnosti Beatlesa. Slušajući verziju albuma u kojoj svaka vokalna harmonija, bas linija, ritam i zvučni efekt iskaču kao da su danas snimljeni, teško je ne primijetiti trajni utjecaj ovog benda na povijest popularne glazbe u posljednjih šezdesetak godina. Možda je još vredniji dodatak studijskih sessiona koji zorno pokazuju put do nastanka pjesama. Rad koji su The Beatles i George Martin uložili u svoje studijske projekte između 1965. i 1970. nije samo enorman i vjerojatno nezabilježen u tako kratkom razdoblju nekog pop izvođača, nego je i jasan pokazatelj da nema istinske kreativnosti bez uporne primjene sistema pokušaja i promašaja.

 

The Flaming Lips: Yoshimi Battles the Pink Robots 20th Anniversary (Warner)

The Flaming Lips su gotovo cijelu svoju sada već četrdesetogodišnju karijeru neskriveno uživali u statusu ekscentrika, no negdje na prijelazu milenija činilo se da će se njihovi bizarni instinkti profilirati u pop formu i uroditi istinskim komercijalnim uspjehom. "The Soft Bulletin" iz 1999. i "Yoshimi Battles The Pink Robots" iz 2002. rijedak su primjer prilagodbe ambicija i širine psihodeličnog popa s kraja šezdesetih modernoj digitalnoj produkciji. Oba albuma donose trijumf emocija nad tehnologijom, ali bi bili potpuno nezamislivi bez hrabrog prihvaćanja te iste tehnologije. "Yoshimi Battles The Pink Robots" uzima zvuk tadašnjeg Top 40 popa utjelovljenog u produkcijama superproducenata poput Neptunesa i Timbalanda te ga uklapa u sentimentalne, često namjerno infantilizirane pjesme koje na svojoj šarenoj, šećernoj površini skrivaju beskrajnu melankoliju i strah od smrti kao trajnu ljudsku motivaciju. Pjesme poput naslovne ili "Do You Realize??" utjelovljuju to grčevito sredovječno držanje za djetinju imaginaciju emocionalnom neposrednošću, koja ih ostavlja podalje od ruba parodije i pretvara u istinske klasike ranog 21. stoljeća. To što su se Lipsi nakon te pop faze manje-više vratili svom hektičnom i često podjednako upečatljivom čudaštvu samo pokazuje koliko je zapravo zahtjevno raditi ambicioznu pop glazbu koja neprekidno balansira između univerzalnog i hermetičnog.

 

Wilco: Yankee Hotel Foxtrot, Deluxe Edition (Nonesuch)

Novo, prošireno izdanje "Yankee Hotel Foxtrot" pokazuje dug put albuma koji je po kriterijima Reprise Recordsa, tadašnjeg izdavača benda, trebao zapečatiti njihovu karijeru u statusu obožavanog remek-djela i jednog od nekolicine "post 9/11" popkulturnih proizvoda koji nisu zaglavili u bezglavom militarizmu američke popularne kulture s početka stoljeća. Jeff Tweedy je te pjesme napisao prije napada na njujorške blizance, no simbolika stihova i melankolični ton većine pjesama lako se pretočio iz osobnog u opće. Tweedy je do dana današnjeg ostao sjajan autor, o čemu svjedoči i izvršni ovogodišnji "Cruel Country", no ovdje je imao pomoć dvojice talentiranih, premda nepredvidljivih suradnika – multiinstrumentalista Jaya Benneta, koji se s Tweedyjem neprekidno borio za kreativnu kontrolu u bendu, i producenta Jima O'Rourkea, eksperimentatora s istančanim pop senzibilitetom. Magija suradnje triju vrlo različitih osobnosti urodila je albumom koji ni dva desetljeća od objavljivanja ne prestaje iznenađivati svojom višeslojnošću. Dodatni materijal samo naglašava alternativne pravce kojima je album mogao krenuti, potvrđujući i snagu Tweedyjevog autorstva i snagu zajedničke vizije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više