Novosti

Društvo

Pahorova isprika izbrisanima

Predsjednik Borut Pahor ispričao se izbrisanima stanovnicima Slovenije koje je tamošnji MUP, u veljači 1992., nezakonito izbrisao iz registra stalnih stanovnika, odnosno tretirao ih je kao ljude bez prebivališta koji nemaju pravo na slovensko državljanstvo

Large pxl 181021 90220495

Borut Pahor (foto Igor Šoban/PIXSELL)

Trideset godina nakon brisanja predsjednik Slovenije Borut Pahor ispričao se izbrisanima. Moralni je to i simbolički čin, ali s tolikim odmakom da izbrisanima realno ne znači ništa više od moralne zadovoljštine. Izbrisani su stanovnici Slovenije koje je tamošnji MUP, netom nakon međunarodnog priznanja, već u veljači 1992. godine, nezakonito izbrisao iz registra stalnih stanovnika, odnosno tretirao ih je kao ljude bez prebivališta koji nemaju pravo na slovensko državljanstvo. Rezultat toga bio je gubljenje pravnog statusa i s njime povezanih socijalnih, ekonomskih, zdravstvenih, radnih i drugih prava. Izbrisano je više od 25 tisuća ljudi. Zajedničko im je to da po nacionalnosti nisu bili Slovenci, a svi su imali jugoslavensko državljanstvo.. Bilo je to administrativno etničko čišćenje neslovenaca u zemlji na sunčanoj strani Alpa. Među izbrisanima su bile i osobe koje su rođene u Sloveniji. Ustavni sud Slovenije još je u lipnju 1998. presudio da je brisanje bilo protuustavno, ali ni to mnogim izbrisanima nije pomoglo. Nakon dugotrajnih sudskih sporova dio izbrisanih dobio je odštetu, stekli su državljanstvo Slovenije i dozvolu za boravak.

Predsjednik Pahor u petak se ispričao izbrisanima za neustavno brisanje iz registra stalnog prebivališta, za kršenje ljudskih prava, za sve trpljenje kojega je brisanje prouzročilo. "Danas za brisanje preuzimamo moralnu odgovornost i preuzimamo ga u kolektivno povijesno pamćenje", izjavio je Pahor.

Predsjednik Slovenije izravno se obratio i izbrisanima zamolivši ih da prihvate iskrenu ispriku u njegovo ime i u ime države. Pahor je kazao i da duboko žali zbog svega što su izbrisani trpili, zbog svega što su doživjeli njihovi najdraži jer da nije bilo brisanja njihovi životi bi bili ljepši i razvijali bi se u boljem smjeru. Izjavio je i da se žali zato što su toliko dugo čekali na ispravljanje nepravde, a jasno mu je da mnogi i danas trpe posljedice brisanja otprije tri desetljeća. "Svjestan sam toga da isprika neće nadomjestiti ono što su brisanjem izgubili. Nikako neće", izjavio je Pahor.

Predsjednik Slovenije poručio je i da "danas zaključujemo razdoblje nijekanja i nepriznavanja trpljenja i svih loših, tragičnih posljedica brisanja koje još uvijek traju". Nedvosmisleno je kazao da je brisanje, a izbrisano je i 5.360 djece bilo "samovoljno i nepravično, bilo ne nezakonito, neustavno i diskriminatorno i bilo je kršenje ljudskih prava".

Za mnoge je isprika prekasna, ali činjenica da je izrečena, da ju je izrekao predsjednik Slovenije je nešto što bi se doista trebalo odraziti i na odnos u Sloveniji prema mladim danima i stvaranju vlastite države.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više