Novosti

Politika

Penava na pod bacio vukovarski Statut na ćirilici i zaprijetio Srbima

Nakon što mu je SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar predao Statut na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava bacio ga je na pod, a Gradsko vijeće usvojilo je zaključak da se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu manjinskog jezika i pisma

D1pcr8gs79bs3u870gn9cy7wwz7

Ivan Penava (foto N1)

Na sjednici Gradskog vijeća Vukovara, na kojoj je usvojen zaključak po kojem se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u tom gradu, došlo je do incidenta koji je skrivio gradonačelnik Ivan Penava. Nakon što mu je predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar predao gradski Statut napisan na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, Penava ga je iznerviran uzeo i bacio na pod te zaprijetio Srbima, uz pljesak dijela vijećnika.

‘Ovo smatram činom agresije koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru’, kazao je Penava i poručio Kolaru da ga je duboko uvrijedio te da je pogazio sav napor i trud u procesu mirne reintegracije. ‘Ponijeli ste se kao da je nikad nije bilo. Znam da su vam bitni politički bodovi, ali zašto vam nisu bitni građani. Vaš su uzor četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosrpske agresije, bit ću i jučer, danas, sutra - svim sredstvima!’, vikao je Penava.

‘Ne možete prihvatiti trećinu stanovništva u Vukovaru i tvrditi da mi nemamo legitimnost’, odgovorio mu je Kolar, pozivajući Penavu da podigne Statut s poda, dok je dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček (HKS) skinuo majicu s brojem žrtava u ratu i predao je vijećniku SDSS-a.

Srđan Milaković, dogradonačelnik Vukovara iz redova DSS-a, kazao je da je sjednica organizirana kao suđenje srpskoj zajednici u Vukovaru, ali i u cijeloj Hrvatskoj. ‘Ovo je suđenje s unaprijed poznatom presudom. Mi dalje nećemo sudjelovati u raspravi’, kazao je Milaković i napustio sjednicu Gradskog vijeća. Penava mu je odgovorio da je sve to očekivano. ‘Naprosto kada bilo koja strana nema dovoljno čvrste argumente, pribjegava se medijskom cirkusu. Ovo je čovjek koji je izjavio da je Oluja etničko čišćenje. Milaković slobodno komunicira jezikom nacionalne manjine. Uvijek su ti neki ugroženi… Ispada da je jedino što ih zanima stav velikosrpske politike o ugroženosti’, kazao je Penava.

Statut na manjinskom jeziku i pismu napravljen je u sklopu kampanje SNV-a i ZVO-a pod nazivom ‘Da se bolje razumijemo’ pokrenutoj s ciljem skidanja stigme s ćirilice i kao podsjetnik na pravo na upotrebu manjinskog jezika i pisma u Vukovaru, koje je prije nekoliko mjeseci potvrdio i Ustavni sud, a koje Gradsko vijeće uporno ne želi provesti. Takvu odluku donijeli su i u petak ustvrdivši da se nisu stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru. Zaključak je prihvaćen većinom glasova vukovarskih gradskih vijećnika, uz tri glasa protiv SDSS-ovaca i dva suzdržana.

- Predali smo Penavi Statut na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u sklopu naše kampanje ‘Da se bolje razumijemo’. Nije se radilo o nikakvoj provokaciji, niti ćirilica može značiti provokaciju. Uostalom, Statut na manjinskom jeziku i pismu Grada Vukovara trebao bi napraviti sam grad. Nažalost, sjednica je prošla u ružnim okolnostima, pale su teške riječi, a ja sam nazvan buntovnikom i vođom pobune, što sam pokušao demantirati, ali za to nije bilo razumijevanja s druge strane. SDSS je još jednom neuspješno pozvao na dijalog. Proziva nas se da smo krivi za sve i da provodimo samovolju samo zato što tražimo svoja prava koja su garantirana i Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, ali njima to ne dolazi do ušiju. Pokušali smo mirno u duhu zajedništva i budućeg suživota ukazati na to - kazao je Kolar za Novosti, dodavši da SDSS-ovi vijećnici nisu napustili sjednicu.

Prije smo, dodaje Kolar, odlazili sa sjednica, ali smo shvatili da im time samo olakšavamo posao, a ovako barem imamo priliku izreći svoj stav.

U zaključku se konstatira da je dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među pripadnicima hrvatskog i srpskog naroda na razini koja omogućava suradnju i suživot, ali i da se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru. Također se tvrdi da su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. - i to pravo na ljudski život, dostojanstvo i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, niti su učinjeni potrebni uvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini. Konstatira se da bi se proširivanjem opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i Statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara smatralo nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji, što bi u konačnici dovelo do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru.

Komentirajući događanja u Vukovaru, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je kako ne podržava doneseni zaključak i da bi taj problem trebao riješiti Ustavni sud, a ne Gradsko vijeće Vukovara. ‘Ne podržavam odluku Penave, ali mislim da je Ustavni sud na leđa Vukovara stavio preveliki teret i bilo bi bolje da tu situaciju riješi Ustavni sud, a ne Gradsko vijeće. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o uporabi jezika i pisma i cjelokupni set manjinskih prava je propisala država. Ako negdje na terenu postoji problem u provedbi, onda to treba rješavati država’, kaže Bauk.

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević kazao je da uloga Vlade nije da zavodi red po Vukovaru. ‘Kako se nisu stekli uvjeti? Po Duhu svetom? Žele li se steći uvjeti? Postoji li volja da se steknu? Što je potrebno da famozni uvjeti budu stečeni? To je potpuno nejasno, no sve su karte podijeljene, znamo tko je Tomislav Josić, znamo tko je Penava, ista meta, isto odstojanje’, kaže Glavašević i dodaje da je Penava gradonačelnik ne samo Hrvata, nego i Srba i Rusina i Slovaka i ostalih nacionalnih manjina.

‘Vukovar je instrument u rukama njegove ambicije da postane predsjednik HDZ-a, Vukovar je kroz cijeli njegov mandat bio instrument za zavrtanje ruke Andreju Plenkoviću i ostalima u središnjici HDZ-a u Zagrebu. Penava nije dobar lider u svojoj zajednici, kako može biti dobar lider bilo kome drugome? Mislim da je to i HDZ-ovcima jasno, čak i onima u Vukovaru’, ustvrdio je Glavašević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više