Novosti

Kronika

Planinari čuvaju tradiciju

Vrijedni članovi PD-a Kalnik iz Križevaca ne bave se samo sportom i rekreacijom: Kalnički planinari održavaju puteve na kojima su značajni antifašistički lokaliteti

Large pxl 290516 13087480

Kalničko gorje (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Planinarsko društvo Kalnik iz Križevaca jedno je od najstarijih u Hrvatskoj. Osnovano je 1935. godine, ima relativno velik broj članova te je izuzetno aktivno u različitim planinarskim aktivnostima. Ono po čemu je još posebno, to je pozitivan odnos prema povijesti NOB-a u Prigorju.

Kalnički planinari još uvijek održavaju svoje puteve, a među njima i one na kojima su značajni antifašistički lokaliteti. Jedna od takvih puteva je i onaj na kojemu se nalaze dvije partizanske bolnice od kojih je jedna u Stupama, a druga u Gabrinovcu. Taj važan put nosi naziv Vratno - Partizanske bolnice Stupe i Gabrinovec, a kao i mnoge druge, ovoga ga je mjeseca obilježio poznati planinar kalničkog i križevačkog kraja Stjepan Jembrek. Put je dug 4,5 kilometara, od toga je čini 600 metara puta i ucrtana je u interaktivnu kartu Hrvatskog planinarskog saveza (HPS).

- Komisiji za planinarske puteve poslani su podaci o modificiranom planinarskom putu broj 131 od Vratna do dvije partizanske bolnice na Kalniku. Komisija je prihvatila promjenu puta i sada je modificirani put u Registru Hrvatskog planinarskog saveza - Rekao je Jembrek.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća postojao je i put poznat kao transverzala Kalničkih partizana koji je kretao od Lepavine preko Velikog Poganca pa sve do Križevaca. Postavljanjem makadama na pojedinim dionicama toga puta, on se prestao koristiti i polako je pao u zaborav. Na njega još samo podsjećaju tekst i njegov logo koji su objavljeni upravo na službenim web stranicama PD-a Kalnik.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više