Novosti

Društvo

Počinje teorijski dio programa 13. Subversive festivala

Od četvrtka do utorka održat će se Subversive Forum i Alter-ekonomski Forum koji će okupiti dvadesetak svjetskih intelektualaca i aktivista koji će diskutirati o rasizmu u kapitalizmu, Marxovoj ekologiji, queer internacionalizmu, novom hladnom ratu, geopolitici koronavirusa…

Large radomir konstantinovi%c4%87

Povodom desetogodišnjice smrti filozofa Radomira Konstantinovića izdat će se zbornik tekstova (foto Subversive festival)

Nakon filmskog dijela, u četvrtak, 10. prosinca, počinje drugi tjedan 13. Subversive Festivala posvećen teorijsko-diskurzivnom dijelu programa. Iz Subversive festivala najavljuju da će i ove godine ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne i globalne promjene.

Na predavanjima i panelima u sklopu Subversive i Alter-ekonomskog foruma, sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom "Kreativni neposluh", sudjelovat će dvadesetak svjetskih intelektualaca i aktivista. Ovogodišnji Subversive Forum održat će se u potpunosti online uz sudjelovanje niz zanimljivih predavača.

Program kreće u četvrtak u 20 sati, uz uvodno predavanje pod naslovom "Kapitalizam, rasa i izbori u SAD-u" Davida McNallyja, profesora političkih znanosti, ekonomije i povijesti na Sveučilištu Houston. McNailly će analizirati predsjedničke izbore u SAD-u, s naglaskom na pojave rasizma, "trampizma", neuspjesima "neoliberalnog centra" i oporbenoj snazi pobune pokreta Black Lives Matter. Predavanje će moderirati Maja Solar.

U petak, u 19 sati, održat će se predavanje "Budućnost kapitalizma leži u ravnoteži međunarodne moći" profesorice na Sveučilištu Manitoba i autorice niza važnih studija i knjiga Radhike Desai koja će se osvrnuti na nastanak neoliberalnog financijskog kapitalizma i svjetske kreditokracije te iznijeti svoje opservacije u vezi novog hladnog rata protiv Kine. Taj će rat, smatra autorica, biti nepredvidljiv, očajnički i opasan čin, ali i znakovit, s obzirom da se ravnoteža okreće u prilog planirane tržišne ekonomije, tako da je sve izvjesnije da će se socijalizam ponovno pojaviti na svjetskom političkom obzoru. Predavanje će moderirati Mario Kikaš.

Istoga dana u 21 sat slijedi predavanje "Marxova ekologija i povratak prirode" u kojem će marksistički ekolog i profesor sociologije John Bellamy Foster govoriti o povezanosti ekologije i socijalizma koje će moderirati Tomislav Medak.

U subotu, 12. prosinca, u 17 sati, razgovarat će se s renomiranim francuskim piscem i redateljem Éricom Vuillardom koji je 2017. osvojio prestižnu književnu nagradu Goncourt. Tom prilikom predstavit će se hrvatski prijevod njegove knjige "Rat siromaha", u izdanju udruge Bijeli val koja organizira Subversive Festival. Ovo intrigantno prozno djelce iz 2019. godine donosi priču o seljačkoj pobuni u Njemačkoj u 16. stoljeću, predvođenoj Thomasom Müntzerom. Iako je priča smještena u izmješteni povijesni kontekst, knjiga je zamišljena kao pokušaj rasvjetljavanja specifičnih uzroka i dinamike pokušaja obespravljenih da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke. Razgovor će moderirati Leonardo Kovačević.

Istoga dana u 20:30 sati održat će se predavanje "Heteronacionalizam vs. homonacionalizam vs. kvir internacionalizam" povjesničara i politologa Petera Druckera koji će govoriti o povezanosti queer i antikapitalističkog otpora, uz moderiranje Mije Gonan.

Ovogodišnji Alter-ekonomski forum tematski fokusira postpandemijski razvoj, kooperativnost i kreativnost. Na online panelima, koje će moderirati Dimitrije Birač, diskutirat će vodeća imena europske ljevice i članovi projekta ReCommons Europe, autori "Manifesta za novi narodni internacionalizam u Europi", svojevrsnog nacrta konkretnih političkih mjera u službi svih radnih naroda Europe te drugog Manifesta internacionalne ljevice "Utjecaj europskih politika na globalni Jug i potencijalne alternative" čiji će se prijevodi predstaviti u izdanju Subversive Festivala.

Na prvom panelu u nedjelju, 13. prosinca, u 19 sati nastupit će Costas Lapavitsas, Catherine Samary i Agnes Gagy, a na drugom u ponedjeljak, 14. prosinca u 19 sati, sudjeluju Eric Toussant, Dominic Amandla, Mats Lucia Bayer i Tijana Okić.

Povodom desetogodišnjice smrti pisca i filozofa Radomira Konstantinovića, Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović uredili su zbornik tekstova u časopisu "Up&Underground" "Critical Theory Dossier", u izdanju udruge Bijeli val i Subversive Festivala, a predstavit će ga u sklopu panela "Privilegija manjine" koji će se održati u utorak, 15. prosinca, u 19 sati u Kulturno informativnom centru (KIC). U panelu će sudjelovati Bora Ćosić, Lana Molvarec, Dubravka Bogutovac, Nenad Rizvanović i Tomislav Brlek, a bit će dostupan za gledanje i putem streaminga.

Organizatori dodaju da je zbog iznenadne bolesti povjesničar i autor utjecajne knjige "Planet slumova" Mike Davis morao otkazati najavljeno predavanje koje će se održati krajem prosinca ili početkom siječnja, a publika će biti obaviještena i o novim terminima razgovora s renomiranim francuskim piscima i filozofima Geoffreyjem de Lagasneriejem i Marie-Jose Mondzain koji će predstaviti nadolazeća hrvatska izdanja svojih knjiga "Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning" i "Može li slika ubiti?".

Sve informacije o festivalskim programima pratite na službenoj stranici subversivefestival.com.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više