Novosti

Politika

Policija i DORH istražuju Penavu

Utvrđuju se sve okolnosti vezane uz objavljivanje video-snimke s licima maloljetnika koji se nisu ustali dok se intonirala himna

Policijska uprava vukovarsko-srijemska u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđuje sve okolnosti vezane uz objavljivanje sporne video-snimke na službenim stranicama Grada Vukovara, doznaje N1 televizija.

Radi se, podsjetimo, o snimci nastaloj 24. listopada prošle godine na nogometnoj utakmici vukovarskog kupa između NK Sloge i HNK Vukovara ‘91. na kojoj se vide lica maloljetnih učenika koji nisu ustali za vrijeme izvođenja hrvatske himne. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je da se radi o učenicima Tehničke škole ‘Nikola Tesla’ koji pohađaju nastavu po srpskom programu. ‘Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu?’, zapitao se Penava na presici 14. siječnja.

Dva dana nakon što je snimku prikazao na konferenciji za novinare i postavio je na službenu gradsku stranicu, učenik trećeg razreda te škole pretučen je na autobusnoj stanici. Službeno se radilo o navijačkom obračunu, ali su roditelji pretučenog mladića, koji pohađa nastavu po srpskom programu, kazali da njihov sin nije navijač niti ga nogomet zanima.

Vukovarska policija i DORH potvrdili su Novostima da utvrđuju okolnosti te da će po okončanju svih potrebnih radnji i donošenju odluke, priopćenjem obavijestiti javnost.

Istragu je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je kazao da se vukovarska policija bavi spornom snimkom i da će izvijestiti javnost o tome što i do čega će eventualno doći te radi li se o kontroverznom postupku zbog objave videa s djecom. 'Naravno da djecu ne treba dovoditi u nekakav politički kontekst, međutim, ne bih ničim prejudicirao s obzirom da sam čuo neka preliminarna pravna mišljenja koja nisu baš jedinstvena po tom pitanju', rekao je Božinović.

Komentirajući tu vijest ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je za istu televiziju da su DORH i policija ‘relevantne institucije koje po Ustavu i zakonu trebaju te poslove obavljati’. ‘Trebamo u društvu širiti toleranciju, stvarati klimu međusobnog uvažavanja, kako ne bi došlo do neželjenih scena. Ovo što se u Vukovaru dogodilo nije u redu, ako tu ima nešto, ova tijela će to utvrditi’, kazao je. Na pitanje znači li to da Penavin potez smatra problematičnim, rekao je: ‘Ne smatram ništa, tu su upravo tijela koja trebaju utvrditi ima li uzročno-posljedične veze, ako ima, tada su oni opet na potezu što dalje učiniti.’

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je Penavu da - ako mu je stalo do zaštite prava i dobrobiti djece - sporni video i naziv škole izbriše sa stranica grada, dok je Pavao Josić, prvi čovjek vukovarskog Živog zida, podnio Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Penave zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Josić je objasnio da je Penava skoro tri mjeseca snimku držao u ladici kao alat koji mu može zatrebati kad krene sakupljati političke poene među pripadnicima ekstremnih skupina. ‘On bi kao profesor trebao točno znati što napraviti u nepoželjnim situacijama iz kojih se može izroditi nešto nepovoljno za društvo u cjelini. Zanemario je sve što je trebao učiniti kao profesor i iskoristio snimku u najgorem kontekstu koji je mogao. Pa tko bi mogao bolje znati kako se ponašaju klinci u tim godinama od profesora tjelesnog? Premda sam član stranke koju se često optužuje za populizam, rekao bih da gori i mizerniji populizam od ovog Penavinog nisam video’, kazao je Josić prije nekoliko dana za Novosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više