Novosti

Politika

Postizborne kalkulacije

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić novi su članovi Predsjedništva BiH

Tq394wawpy9pwemqbs6r76w1g0n

(foto Pixsell)

Na temelju većine prebrojanih glasova u Bosni i Hercegovinu, u kojoj su proteklu nedjelju održani izbori, utvrđeno je će hrvatski član državnog vrha biti Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, a bošnjački Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. U tijesnoj utrci za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH pobjedu je odnio Mladen Ivanić, kandidat ujedinjene oporbe u Republici Srpskoj, koji je uspio sakupiti više glasova od Željke Cvijanović, kandidatkinje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Točna raspodjela zastupničkih mjesta u državnom i entitetskim parlamentima još nije poznata jer se još uvijek prebrojavaju glasački listići iz inozemstva koji pristižu poštom. No prebrojani glasovi već su potvrdili pobjedu SDA na svim razinama. Na izborima za Parlamentarnu skupštinu SDA je uzeo 27,8 posto glasova, ispred Demokratske fronte Željka Komšića (15 posto), Radončićevog Saveza za bolju budućnost (14,4 posto), HDZ-a BiH/Hrvatskog narodnog sabora (12,1 posto). Na izborima za parlament Federacije SDA je također dobio najveći broj glasova (27,8 posto), ispred SBB BiH (14,66 posto), Demokratske fronte (12,73 posto) i koalicije okupljene oko HDZ-a BiH (11,8 posto). SDA je osvojio vlast i u šest od deset kantona Federacije, dok će HDZ BiH dominirati u preostale četiri kantonalne skupštine, prenosi Novi list.

- Na bazi vrlo pouzdanih podataka, mogu reći da je SDA na Kantonu Sarajevo i na ostalim nivoima ostvarila najubjedljiviji izborni rezultat od 2000. godine do danas. U potpunosti smo vratili autoritet SDA u ovom kantonu. Imat ćemo 11 ili 12 zastupnika i imat ćemo lidersku poziciju. SDA je pobjednička stranka i svi oni koji razmišljaju o koalicijama će to imati na umu. U buduću koaliciju unosimo ogroman kapital. Prvi zadatak će biti stabilizacija političkih prilika, a nakon toga ćemo se u potpunosti posvetiti ekonomskom oporavku države i povećanju standarda - poručio je Denis Zvizdić, predsjednik KO SDA.

Izborne rezultate prokomentirao je i Milorad Dodik, koji je sinoć u 'Otvorenom' HTV-a kazao da je zadovoljan činjenicom što je poslije osam godina vlasti dobio povjerenje naroda i koalicija koja je na vlasti ima veći broj zastupnika nego prije. Dodao je da je unutar koalicije došlo do male preraspodjele, ali da je njegova stranka zadržala snagu. Naglasio je da je na izborima imao za protivnika američku administraciju iz Sarajeva te veliku hajku iz Federacije te opoziciju koja je imala podršku iz nevladnih udruga kao i sotonizaciju kroz medije. Dodik je dodao da se nisu spremni znojiti za BiH, ona je za njih 'moranje'.

- Mi smo u toj poziciji zato što moramo, a ne zato što želimo - rekao je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više