>

novosti logo

Piše Anja Kožul

Potvrđeno je, Teslin spomenik do ljeta u Gospiću

Iz Ureda gradonačelnika Gospića Karla Starčevića kažu da su završili novu projektnu dokumentaciju za trg na kojem će biti skulptura, da je projekt lijepo osmišljen i minimalistički uređen i da vjeruju 'da će Teslin spomenik tamo naći svoj mir'

Redakcija Novosti u petak je iz Ureda gradonačelnika Gospića Karla Starčevića dobila odgovor na pitanje koje smo poslali uoči objavljivanja teksta 'Loptanje Teslom, u kojem smo propitivali razloge odugovlačenja postavljanja spomenika Nikoli Tesli u Gospiću.

Medijske špekulacije o postavljanju Tesle u Rijeci, u okviru Europske prijestolnice kulture, demantirali su iz Grada Gospića, rekavši da su odmah pri prvim nagađanjima da će spomenik biti premješten u Rijeku pisali Ministarstvu kulture. Taj im je resor odgovorio pozitivno 3. januara dopisom u kojem ministrica Nina Obuljen Koržinek piše da su s Gospićem utvrđeni uvjeti darovanja spomenika prije zahtjeva Rijeke.

U dopisu koji smo dobili na uvid navodi se da je u toku postupak realizacije ovog projekta postavljanja skulpture te da će spomenik biti u skladištu Ljevaonice umjetnina u Zagrebu dok Gospić ne ishoduje potrebnu izvedbenu dokumentaciju.

Iz ureda gradonačelnika Starčevića pišu da je odluku da se spomenik postavi pred Kulturno-informativnim centrom donijelo Gradsko vijeće u tadašnjem sastavu još 2014. godine. Međutim, tada ga aktualno gradsko vodstvo nije vratilo u Gospić, što sadašnji gradonačelnik ne komentira.

- Grad Gospić od 2017 . godine radi na svim razinama kako bi taj spomenik bio postavljen tamo gdje je tadašnje Gradsko vijeće i odlučilo. Sredstva u proračunu za 2020. godinu su osigurana. Projektna dokumentacija je gotova, a u tijeku je priprema postupka javne nabave za izvođenje radova - navodi se u priopćenju.

Razlog zbog kojeg spomenik nije ranije postavljen jest izmjena prvog projekta, objašnjavaju, jer su u suradnji sa strukom ocijenili da raniji projekt nije rješenje i ne ogovara ličkom podneblju.

- Čekali smo novu projektnu dokumentaciju koja je sada potpuna. Projekt je lijepo osmišljen, bit će minimalistički uređen, dobro osvijetljen trg sa zelenim površinama i vjerujemo da će Teslin spomenik tamo naći svoj mir. Ako sve bude teklo po planu vjerujemo da će do ljeta spomenik biti postavljen - rekli su iz Ureda gradonačelnika Gospića. Podsjetimo da taj mir nije našao 1992. godine kada je uništen u miniranju.

1/1